Huidige bietencampagne in top 3 hoogste suikeropbrengsten

Deze bietencampagne komt in de top 3 wat betreft hoogste suikeropbrengsten ooit, meldt Cosun Beet Company. Vrijdag werden in de fabriek in het Groningse Vierverlaten de laatste bieten verwerkt van de campagne 2022-2023.

Huidige+bietencampagne+in+top+3+hoogste+suikeropbrengsten
© Marcel Berendsen

De laatste suikerbieten in de fabriek in het Brabantse Dinteloord zijn woensdag al verwerkt. 'Uiteindelijk is circa 50 hectare van de bieten niet gerooid', zegt directeur agrarische zaken Arno Huijsmans. 'Voor de betreffende telers natuurlijk dramatisch, maar voor Cosun vallen de gevolgen mee.'

In de laatste fase van de campagne waren er zorgen vanuit Cosun over de kwaliteit van de bieten die nog moesten worden geleverd. Huijsmans: 'Een aantal partijen kon volgens de reguliere leveringsvoorwaarden niet worden geleverd. Een deel is dus nog geleverd onder bijzondere voorwaarden-vorstschade.' In totaal was door bietentelers 150.000 ton aangemeld voor deze regeling. Waar mogelijk zijn deze bieten met voorrang geladen.


Suikergehalte 16,5 procent

Het gemiddelde suikergehalte van de bietencampagne 2022-2023 bedraagt 16,5 procent. Cosun maakt volgende week de definitieve cijfers bekend. Het suikerpercentage verschilt fors per teeltregio. De beste cijfers zijn voor het noorden van het land. Zo noteert op Gronings zand het gemiddelde suikerpercentage 17,4 procent. In sommige gebieden in het zuiden van het land blijft het gehalte steken net onder of net boven 16 procent.


Terugkijkend op de campagne zegt Huijsmans dat het er een was met meer fluctuaties dan ooit. 'Eerst was het lang warm, eind november was er een lichte vorstperiode en half december kregen we te maken met een lange periode van matige vorst. Vervolgens begon januari weer met hoge temperaturen.'


Kwaliteit verschilt

Volgens de directeur agrarische zaken was de kwaliteit van de bieten in het zuiden van het land gemiddeld iets minder dan in het noorden van het land. 'Het suikergehalte zakte in het begin van de campagne in het zuiden harder vanwege de vele regen. Toen het begon te vriezen in december, zaten er in de zuidelijke provincies nog meer bieten in de grond of in de hoop', licht hij toe.

Huijsmans vindt het positief dat telers eind november, vlak voor de vorstperiode, in korte tijd nog veel bieten wisten te rooien. 'Gezien de periode van het jaar zaten er nog veel in de grond. Het is mooi om te zien dat er zo snel op werd geanticipeerd.' Op peildatum 21 november 2022 moest er landelijk nog 31.000 hectare bieten worden geoogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer