Hein Schumacher moest het FrieslandCampina-schip flink bijsturen

Hein Schumacher vertrekt per 1 mei als CEO van FrieslandCampina om diezelfde functie te gaan vervullen bij Unilever. Ruim acht jaar geleden kwam hij als beloftevolle bestuurder, winnaar van de Young Captain Award, naar Nederlands grootste zuivelbedrijf. Hij moest het schip op een aantal terreinen flink bijsturen.

Hein+Schumacher+moest+het+FrieslandCampina%2Dschip+flink+bijsturen
© FrieslandCampina

Bij zijn komst in 2014 werd Schumacher financieel directeur (CFO). In die tijd stond alles in het teken van het vervallen van het melkquotum. In thuisbasis Nederland was er volop ruimte voor groei. Overal werden stallen gebouwd of uitgebreid. Ook de zuivelindustrie zelf, met FrieslandCampina voorop, investeerde in nieuwe verwerkingscapaciteit.

Maar de groei in Nederland bleek van korte duur. In 2017 werd het fosfaatplafond het nieuwe productieplafond. In 2019 kwam alles in een ander licht te staan door de uitspraak van de Raad van State over de PAS-wetgeving. Tegenwoordig is het geen groei meer waarvan uit wordt gegaan in Noordwest-Europa, maar van krimp.


Knuffelbedrijf

En dat alles binnen een relatief korte periode. In 2018 werd Schumacher CEO. Wat ook veranderde, was het aanzien van het zuivelconcern. Vorige week nog refereerde de topman er tijdens de landbouwborrel van Nederlandse landbouwwoordvoerders in het Europees Parlement aan dat FrieslandCampina in 2014 hét knuffelbedrijf van de Nederlandse overheid was. Tijdens handelsmissies was het bedrijf het paradepaardje van het kabinet. Waar FrieslandCampina kwam, gingen deuren open.


Nu wordt het bedrijf door Milieudefensie genoemd in hetzelfde rijtje met bedrijven als Shell. Milieu, klimaat en dierenwelzijn zijn politiek belangrijke thema's geworden. Er wordt kritisch gekeken naar de veehouderij, naar zuivel en de zuivelindustrie. Het maatschappelijk debat, de publieke opinie en de hervorming van de landbouw raken een bedrijf als FrieslandCampina direct.


Kritische leden

FrieslandCampina is bovendien niet het gemakkelijkste bedrijf om leiding aan te geven. Enerzijds is het een internationaal miljardenbedrijf. Een wereldspeler van formaat. Anderzijds is het een coöperatie, met leden die kritisch zijn en ook niet elke keuze kunnen volgen. Wat moet een zuivelbedrijf bijvoorbeeld met plantaardige producten? Dat ligt gevoelig bij de achterban. Die producten zijn inmiddels wel deel van het assortiment.

Onder de leiding van Schumacher zijn een paar belangrijke markten toegevoegd aan het portfolio van FrieslandCampina, inclusief productielocaties. In landen als Nigeria, Ivoorkust en Indonesië is het zuivelconcern goed vertegenwoordigd.


Rusland en China

Er waren ook markten waar het niet ging zoals verwacht. Rusland was een land waar de ogen van FrieslandCampina volop op gericht waren. Het was het op een na grootste exportland voor de Nederlandse zuivelcoöperatie. Door de inlijving van de Krim kwam alles in een ander daglicht te staan. Het bedrijf is er nu weg. Ook in China kende het bedrijf problemen. Via Hongkong had FrieslandCampina toegang tot de lucratieve babyvoedingsmarkt in China. Door de onrusten moest de grens daar sluiten en ontstonden financiële problemen.

Schumacher lijkt de koninklijke goed achter te laten. Een nieuwe stevige bestuurder op de bok is een must. De komende acht jaar zullen minstens zo uitdagend worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer