Topman FrieslandCampina: 'Niet alleen knuffelboerderij omarmen'

De overheid doet er goed aan om bij verduurzaming naar de hele melkveehouderij te kijken en niet alleen te focussen op de niches. Dat zegt CEO Hein Schumacher van Royal FrieslandCampina. 'We creëren pas echt impact als we de hele sector optillen en beter maken.'

Topman+FrieslandCampina%3A+%27Niet+alleen+knuffelboerderij+omarmen%27
© Arie Meijer

Schumacher sprak maandag tijdens de landbouwborrel die georganiseerd wordt door de Nederlandse landbouwwoordvoerders in het Europees Parlement. De CEO schetste de dilemma's waar het bedrijf voor staat en hoe snel zaken veranderen.

'Toen ik acht jaar geleden begon bij FrieslandCampina was FrieslandCampina nog het knuffelbedrijf van de Nederlandse overheid. Tijdens handelsmissies werden we op handen gedragen. Nu worden we door Milieudefensie genoemd in hetzelfde rijtje met bedrijven als Shell.'

De algemeen directeur van de zuivelcoöperatie zegt de stem uit de samenleving wel te begrijpen. 'Ik begrijp dat we tegen grenzen aanlopen. Daar moeten we samen met alle partijen een antwoord op zien te vinden en daarin nemen wij onze verantwoordelijkheid.'

Landen willen zelfvoorzienend worden

Tegelijkertijd ziet het bedrijf met een jaarlijkse omzet van meer dan 11 miljard euro dat er wereldwijd een groei van zuivel is en dat heel veel landen zelfvoorzienend willen worden of meer zelfvoorzienend dan nu. Schumacher: 'Veel landen vragen ons om in hun land een zuivelfabriek te openen. Dat zijn dilemma's, want in Afrika betekent dat veel meer dieren, maar met een beperkte efficiency. Of moet Qatar zelfvoorzienend worden met allemaal stallen met airconditioning? Dat doen wij absoluut niet.'

In Nederland ziet de CEO een jaarlijkse krimp van 2 à 3 procent van het aantal melkveehouders. Wereldwijd blijft de zuivelproductie groeien. 'Het is zaak om die groei op een verstandige en evenwichtige manier te doen.' Daarbij spelen ook nog andere dilemma's. 'We zien wereldwijd nu een hoge inflatie. In een land als Nigeria gaan de prijzen van zuivel met 75 procent omhoog door de problemen die daar spelen. Maar we moeten ook aan de consument in ons land denken.'

Structureel hogere melkprijzen

Door de krimp van het aantal melkveehouders verwacht Schumacher dat de melkprijzen ook op langere termijn 'kunstmatig hoog' zullen blijven. De verschillende zuivelbedrijven zullen aan Nederlandse melkveehouders trekken omdat ze voldoende melk geleverd willen krijgen. Dat zal de prijzen hier op een hoog niveau houden wat deels de verduurzaming in de sector ook weer mogelijk kan maken.

Als het gaat om duurzaamheid draait Nederland volgens Schumacher mee in de top van de wereld. Het systeem KringloopWijzer is daarbij uniek in de wereld, waardoor er heel veel inzicht is hoe bedrijven presteren. 'Wij leunen daar als bedrijf volledig op. Geen enkel land heeft zoveel data en sturingsmechanismen.'

Cowboypraktijken

De topman van FrieslandCampina ziet met lede ogen aan dat het reduceren van emissies als methaan en CO2 vaak niet een echte reductie is. Andere bedrijven kopen deze op om hun emissies te compenseren. Reduceren moet volgens Schumacher dan ook echte reductie zijn. Hij vindt dat de overheid op dit systeem moet ingrijpen.

In de Europese Unie valt het volgens Schumacher nog mee, 'maar in de Verenigde Staten weet je niet wat je meemaakt. Daar is de schaal van bedrijven zo groot, dat grote oliemaatschappijen de emissies gewoon bij de boer kopen. Het is te gek voor woorden wat je ziet gebeuren. Het zijn echt cowboypraktijken die daar plaatsvinden. Als je wat voor het milieu wilt doen, moet je de reductie daadwerkelijk laten plaatsvinden en niet een ander de mogelijkheid geven om te kunnen blijven vervuilen.'

Regeneratief systeem

De kern is volgens Schumacher dat de melkveehouderij naar een meer regeneratief systeem toegaat. Hij zou graag zien dat Nederlandse boeren zich in de markt echt kunnen onderscheiden doordat voor consumenten duidelijk wordt dat dit wereldwijd 'de gouden standaard' is.

'De consument ziet nu met alle keurmerken door de bomen het bos niet meer. Op duurzaamheid zou je niet moeten willen concurreren. Sommige keurmerken zijn gericht op een thema, andere keurmerken zijn breder. Ook hier ziet hij een rol voor de overheid om duidelijker te laten zien wat ze steunt en wat niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer