Meer geld voor duurzaamheidsdoelen Foqus Planet FrieslandCampina

Van punten naar munten. FrieslandCampina wil de deelnemers van Foqus Planet belonen met een grotere financiële stimulans. Daarbij hebben melkveehouders vooraf inzicht in de extra opbrengsten, zodat ze hier duidelijk op kunnen focussen. De extra stimulans moet uit de markt komen.

Meer+geld+voor+duurzaamheidsdoelen+Foqus+Planet+FrieslandCampina
© Nieuwe Oogst

Dat werd dinsdagochtend duidelijk tijdens een persbriefing over onder meer Foqus Planet 3.0. 'Het systeem dat we bouwen, moet voldoende financiële impuls geven, zodat een boer er iets mee doet. Ook moet het een stabiel systeem zijn, waarin niet jaarlijks veranderingen worden doorgevoerd. Binnen het systeem kunnen we dingen veranderen, zoals door een optie meer focus te geven. Ook is het belangrijk dat je vooraf weet wat een bepaald punt je oplevert. Dat is uit de ledenrondes van dit voorjaar naar voren gekomen', zegt coöperatiebestuurder en melkveehouder Nils den Besten.

Voor die grotere financiële stimulans komt er meer geld in de pot, terwijl de coöperatieve inleg vanuit de melkveehouders gelijk blijft op 60 cent per 100 kilo melk. 'Op dit moment krijg je punten voor ieder onderdeel. Met het nieuwe plan wordt direct geteld met euro's. Een melkveehouder weet precies wat dit hem oplevert. Daarbij wordt ook weidegang onderdeel van de tabel', vervolgt Den Besten.


Minder weidegangpremie

Een ondernemer kan op verschillende criteria punten scoren. Dat zijn diergezondheid en dierenwelzijn, klimaat, biodiversiteit en weidegang. 'De thema's zijn dezelfde als die we in het verleden ook hadden', stelt Den Besten. Voor weidegang beurt een ondernemer voor deelweidegang of volledige weidegang een beloning. Deze beloning gaat overigens 20 cent omlaag.

Voor de overige facetten geldt een glijdende schaal, waarbij de drempelwaarde 15 procent van het totaal haalbare is en de topwaarde 95 procent. Wie bijvoorbeeld 45 procent eiwit van eigen land heeft, komt in aanmerking voor de drempelwaarde. Bij 80 procent eiwit geldt de maximale toeslag. 'Daartussen kun je lineair scoren', vult de melkveehouder aan. Het optellen van de eigen scores leidt daarmee tot de Focus Planet-score, die wordt opgeteld boven de garantieprijs.

Voor deelnemers aan PlanetProof komt de toeslag van 4,50 euro per 100 kilo uit de PlanetProof-pot. Hier wordt wel de coöperatieve inleg van 60 cent vanaf getrokken.


Focus op klimaat

In totaliteit gaat er meer geld in de Foqus Planet-pot. Boeren gaan erop vooruit, verzekert Den Besten. 'Dat komt niet alleen omdat de PlanetProof-boeren eruit gaan, maar ook omdat er een klimaatscore bij komt. Hoe beter we als organisatie scoren op het gebied van klimaat, des te meer geld komt erbij in de pot. Vroeger was die balans van inleg en bonus 0. Nu is er een plus.'

Dit extra geld komt uit de onderneming. 'Voor de onderneming de uitdaging om de klimaatscore zo goed mogelijk te vermarkten. De markt betaalt de klimaatmaatregelen op het boerenerf. Dit wordt waarschijnlijk harder beloond dan de daling in weidegangpremie', legt Den Besten uit.

Het is nog onduidelijk hoe groot die plus is. 'Het is afhankelijk van hoe boeren scoren. Hoe beter ze dit doen, des te meer geld komt er op het boerenerf, omdat het geen coöperatieve regeling is. Over het algemeen gaat er substantieel meer geld in die pot. We zien dat onze klanten meer geld overhebben door CO2-reductie. Een aantal klanten betaalt hier nu al voor', legt Den Besten uit.


Aanpassing wegen melkprijs

Daarnaast is er een voorstel voor de aanpassing in de weging van de melkprijs. Werd er voorheen vet, eiwit en lactose uitbetaald in de verhouding 10-5-1, in het voorstel wordt dit 6-4. 'Voor lactose wordt niet meer uitbetaald, omdat ondernemers hier nauwelijks op sturen. Verder is vet op dit moment beter te vermarkten', zegt Hans Hettinga, melkveehouder en bestuurslid van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. De melkprijsuitbetaling wordt iedere drie jaar tegen het licht gehouden.

De voorstellen worden de komende tijd in een ledenronde voorgelegd. De ledeninbreng wordt teruggekoppeld naar de districtsraden. In december neemt de ledenraad een besluit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer