FrieslandCampina gaat melkvet beter betalen

FrieslandCampina gaat vet hoger waarderen ten opzichte van eiwit en lactose. Dat blijkt uit het nieuwe melkgeldreglement voor 2023 tot en met 2025. De ledenraadsvergadering van de coöperatie heeft dat bepaald. Verder krijgen leden beter inzicht in wat duurzaamheidsprogramma's in euro's opleveren.

FrieslandCampina+gaat+melkvet+beter+betalen
© Nieuwe Oogst

De verhouding tussen de componenten eiwit-, vet- en lactose verschuift van 10:5:1 in het huidige reglement naar 6:4:0. Voor de garantieprijs gelden nieuwe standaardgehaltes, voor eiwit 3,58 procent voor vet 4,45 procent en voor lactose 4,54 procent. Het reserveringsbeleid blijft ongewijzigd. 40 procent van de nettowinst wordt uitgekeerd aan de leden-melkveehouders en 60 procent wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van de onderneming.

Bij Foqus Planet, het duurzaamheidsprogramma van FrieslandCampina, wordt het voor leden vooraf inzichtelijk waar de focus ligt en wat de verschillende duurzaamheidsinspanningen concreet opleveren in euro's. De vernieuwde systematiek maakt het voor de coöperatie en de onderneming mogelijk om te bepalen op welke indicatoren de focus moet liggen.


Lees ook: Meer geld voor duurzaamheidsdoelen Foqus Planet FrieslandCampina

Klimaat is een thema waarop FrieslandCampina wil versnellen. Voor op het erf is in het klimaatplan van FrieslandCampina een broeikasgasreductiedoel opgenomen van 33 procent in 2030 ten opzichte van 2015. Om dat te bereiken geldt voor broeikasgasreductie een maximale toeslag van 1,50 euro per 100 kilo melk.


Groter werkgebied

In België wordt het coöperatieve werkgebied uitgebreid met de regio Aalter en Noord-Antwerpen/Noord-Limburg. In de tweede helft van 2023 wordt in Noord-Duitsland een deel van de deelstaat Nedersaksen toegevoegd. Dat betekent dat melkveehouders die hun bedrijf in deze gebieden hebben melk kunnen leveren aan FrieslandCampina na toetreding tot de coöperatie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer