Waterschapspartij AWP: lagere waterschapsbelasting biologische boer

Biologische boeren zouden minder waterschapsbelasting moeten betalen dan gangbare boeren. Dat is het voorstel van de Algemene Waterschapspartij (AWP), die op die manier wil bijdragen aan het versnellen van de landbouwtransitie.

Waterschapspartij+AWP%3A+lagere+waterschapsbelasting+biologische+boer
© Twan Wiermans

Volgens de partij wordt de stikstofcrisis momenteel allesbehalve voldoende aangepakt. Ook waterschappen zouden meer kunnen doen, vindt de AWP. De waterkwaliteit in Nederland voldoet nu vrijwel nog nergens aan de EU-normen. Voor een betere waterkwaliteit moeten de problemen met stikstof ook worden opgelost, stelt de partij. Waterschappen kunnen de landbouwtransitie versnellen en daarmee de stikstofbelasting verminderen.

Dat kan door biologische landbouwbedrijven het lage belastingtarief van natuurgebieden te laten betalen. Boeren en natuurterreinen betalen beide waterschapsbelasting per hectare. Voor boeren ligt dat bedrag ruwweg tussen de 60 en 90 euro per hectare en voor natuurterreinen rond de 5 euro. 'Terwijl een biologische boer heel veel bijdraagt aan de natuur en de biodiversiteit', vindt de AWP.


Wettelijk onmogelijk

Momenteel is het wettelijk onmogelijk om biologische boeren korting te geven op hun belastingtarieven. De AWP wil daarom dat de waterschappen er bij de Tweede Kamer voor pleiten om de wettekst te veranderen, zodat biologische landbouw wel mag worden aangeslagen als natuurterrein. 'Zo draagt het waterschap bij aan een andere manier van boeren, met respect voor de natuur en waar de boer toch nog een verantwoord inkomen aan kan verdienen', aldus de AWP in een toelichting op het voorstel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer