Wetterskip Fryslân verhoogt waterschapslasten

Boeren gaan volgend jaar 2,77 procent meer waterschapslasten betalen aan Wetterskip Fryslân. Voor een meerspersoonshuishouden in een huurwoning stijgen de kosten met 2,82 procent. Een meerpersoonshuishouden met een eigen woning betaalt 2,05 procent meer aan waterschapsbelasting. Dat blijkt uit de conceptbegroting 2022 van Wetterskip Fryslân.

Wetterskip+Frysl%C3%A2n+verhoogt+waterschapslasten
© niels de vries

Voor een eigenaar van een agrarisch bedrijf met een WOZ-waarde van 291.336 euro betekent dit dat hij in 2022 6.465,28 euro betaalt, een stijging van 174,13 euro ten opzichte van 2021. De verhoging van de waterschapslasten is nodig vanwege de afnemende reserves en de stijgende investeringen in het waterbeheer, stelt het wetterskip.

Wetterskip Fryslân investeert het komende jaar 47,6 miljoen euro in dat waterbeheer. In 2022 sluit het nog af met een tekort van 4,2 miljoen euro. Om het tekort te dekken doet het waterschap een beroep op de reserves. Vanaf 2023 is de begroting sluitend. Eerder al gaf het wetterskip aan tot 2024 6 miljoen euro te bezuinigen op de organisatie.


Waterbergingen

De komende jaren blijft het wetterskip investeren in maatregelen om wateroverlast zoveel mogelijk tegen te gaan. Het legt hiervoor onder andere extra waterbergingsgebieden aan, zoals bij Gouden Boaijum en De Foarútgong.

Wetterskip Fryslân wil in 2025 energieneutraal zijn. Het waterschap gaat uitstoot van methaan en lachgas bij zuiveringen zoveel mogelijk terugdringen. Daarnaast treft het voorbereidingen voor een fossielvrij Woudagemaal. Samen met de gemeente Súdwest-Fryslân verkent het de mogelijkheid om zelf eigenaar te worden van enkele windmolens in windpark Nij Hiddum Houw.

Het waterschap gaat volgend jaar voor het eerst drones inzetten bij bijvoorbeeld de jaarlijkse fauna-inspectie en eDNA-techniek bij muskusratbestrijding. In 2022 wordt bovendien gestart met het uitwerken van de plannen voor het verbeteren van de dijk tussen Koehool en het Lauwersmeer. Het algemeen bestuur besluit 23 november over de begroting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer