Prijzen vleesvee stijgen minder dan die van melkvee, kosten hoog

Terwijl de vleesprijs voor melkvee vorig jaar fors toenam, was er voor vleesvee eveneens een tijdelijke toename. Daarna daalde die prijs, terwijl de vleesveehouders kampten met fors hogere kosten.

Prijzen+vleesvee+stijgen+minder+dan+die+van+melkvee%2C+kosten+hoog
© Han Reindsen

Zo berekende Agrimatie voor melkveebedrijven een 47,5 procent hogere slachtprijs in 2022 ten opzichte van 2021. Toch blijft de stijging voor vleesvee beperkt. Weliswaar was de prijs per kilo in mei 2022 met 6 euro zo'n 20 procent hoger dan de 5 euro in september 2021. Daarna daalde de prijs naar 5,50 euro per kilo geslacht gewicht. Dat was onvoldoende om de hoge prijzen van het voor vleesveehouders dure winterseizoen op te vangen.


Waar in de winter van 2021 de mais nog 1.500 euro per hectare kostte, steeg die prijs als gevolg van de slechte maisgroei vanwege de droogte. De mais kostte zo'n 2.500 euro per hectare in 2022. In de vleesveehouderij, waar de marges vaak krap zijn, moeten veel ondernemers hun mais aankopen.

Verder namen de prijzen voor krachtvoer met een derde toe ten opzichte van de winter van 2021 en 2022. Verpachters en terreinbeherende organisaties verhoogden daarnaast de pachtprijzen fors, omdat ze zich daarbij baseren op de opbrengstprijzen van vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer