'Je ziet vleesvee overal in Nederland'

Wie erop let, ziet het overal in Nederland. Vleesvee. Soms zijn de dieren wat lastig te herkennen omdat er een veelvoud aan vleesveerassen is. Naast Limousin lopen er Blonde d 'Aquitaine, Verbeterd Roodbont, Belgisch Witblauw en ook Charolais en Piëmontese. En dan vergeet ik er zeker nog een paar.

%27Je+ziet+vleesvee+overal+in+Nederland%27
© LTO Nederland

Naast jonge dieren lopen er ook zoogkoeien in de wei, met in de zomer een kalfje erbij. Overigens loopt er niet alleen vleesvee van familiebedrijven op boerengrond, maar ook als neventak, bij hobbybedrijven en in natuurgebieden. Minder zichtbaar maar niet minder belangrijk zijn de vleesstieren die, om praktische redenen, in strostallen staan. Waar ze veelal voer van het eigen bedrijf krijgen en de stromest terug naar het eigen land gaat of naar akkerbouwers.

Veel vleesveehouders zijn bezig met directe huisverkoop of verkoop aan Nederlandse supermarkten, horeca en slagers. Daarbij wordt onderling samengewerkt maar ook met slachters, verwerkers en grossiers. Zo wordt in korte ketens een brede variatie aan kwaliteitsvlees van bekende herkomst geleverd. Voor iedere klant wat wils. Ook op andere manieren wordt dagelijks voldaan aan de wensen van de Nederlandse consument, politiek en samenleving.


Tekort aan rundvlees

Zijn er dan geen zorgen? Natuurlijk zijn die er. Nederland heeft een tekort aan rundvlees en dus moeten wij concurreren met goedkoper rundvlees uit de rest van Europa en zelfs daarbuiten. Dat zorgt voor een voortdurende prijsdruk.

Verder hebben we in Nederland dure grond waardoor de rentabiliteit van onze vaak extensieve bedrijven onder druk staat. Ook wij ondervinden de gevolgen van het huidige beleid op het gebied van stikstof, natuur, water, klimaat en nitraat. Direct omdat het onze bedrijven raakt, indirect omdat het leidt tot onder andere nog hogere pachtprijzen en de verminderde beschikbaarheid van (natuur)gronden. Onze grootste zorg is de rentabiliteit van onze nu al toekomstgerichte en duurzame bedrijven.

Ik ben trots op onze Nederlandse vleesveehouderij en vleesveehouders. Zij geven met veel passie en doorzettingsvermogen al volop invulling aan de toekomst. Aan ons als vakgroep de opdracht om daar een toekomst van te maken met blijvend economisch perspectief. En er zo voor te zorgen dat de vleesveehouderij, in al haar verscheidenheid, ook in de toekomst overal in Nederland te zien zal zijn.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer