Slachtvee goed betaald in 2022

In 2022 gingen er meer runderen naar Nederlandse slachterijen dan in 2021. Ook ontvingen boeren een betere slachtprijs, die lag maar liefst 47,5 procent hoger dan in 2021.

Slachtvee+goed+betaald+in+2022
© Burt Sytsma Photography

2022 gaat de boeken in als een jaar waarin veel werd betaald voor slachtrunderen. Dit komt vooral door de marktverstoringen door de oorlog in Oekraïne. Met name de prijzen van energie en voer zijn enorm gestegen. De gemiddelde prijs voor slachtrunderen ging maar liefst met 47,5 procent omhoog, zo blijkt uit de voedselprijzenmonitor van Agrimatie van Wageningen University & Research.

Nederlandse slachterijen hadden het vorig jaar iets drukker dan in 2021, ze slachtten bijna 1,5 procent meer runderen. Vooral in de tweede helft van 2022 werd het drukker, wekelijks werden gemiddeld ruim driehonderd meer runderen geslacht dan in het eerste halfjaar.

Hoe dat kan, is niet exact duidelijk, geeft Derk-Jan Kuenen aan. Hij is veehandelaar in het Gelderse Zelhem en voorzitter van de sectorcommissie rundveehandel van Vee&Logistiek Nederland. Als eerste reden noemt hij het fosfaatstelsel. 'Begin 2022 hielden boeren mogelijk meer koeien aan om meer te kunnen melken. Later in het jaar voerden ze overbodig vee vaker af.'

Slachtdieren worden lichter, misschien doordat er minder luxe vleesvee is

Frank Moors, veehandelaar in Horssen

Daarnaast verwacht Kuenen dat er meer Duitse en Belgische koeien in Nederland zijn geslacht vanwege de hoge prijzen van slachtvee. Verder valt het op dat de slachtrunderen die na augustus zijn geslacht lichter zijn. Door de extreme droogte in het oosten en zuiden van Nederland en de voertekorten, is het volgens Kuenen denkbaar dat boeren hun slachtvee minder lang afmestten en lichter verkochten. Veehandelaar Frank Moors uit het Gelderse Horssen deelt die mening. Verder verwacht hij dat er wat meer kalveren zijn geslacht.


Het geslacht gewicht is de laatste jaren überhaupt lager geworden. In 2019 was dat nog 371 kilo, in 2020 was het 369 kilo en vorig jaar 328 kilo. Moors: 'Mogelijk komt dit doordat het aantal vleesveehouders met luxe en zware dieren afneemt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer