Runderen zorgen voor natuurlijke bemesting van bomen

'Het is een gemengd gezelschap', zegt algemeen directeur Pieter van den Berk van Van den Berk Boomkwekerijen in het Brabantse Sint-Oedenrode. Hij doelt op de combinatie van acacia's, linden, eiken en essen. De Brandrode runderen die ertussen grazen, maken het gezelschap nog bonter.

Runderen+zorgen+voor+natuurlijke+bemesting+van+bomen
© Van den Berk Boomkwekerijen

Sinds deze zomer grazen de runderen tussen de bomen van Van den Berk Boomkwekerijen. Ze staan op 2 van de 20 hectare die het bedrijf heeft gepacht van Roel Jansen, mede-initiatiefnemer van het Land van Kien in Meierijstad en bedenker van het idee voor de combinatie kweken en koeien.

'Een leuk idee dat goed lijkt te werken. We telen biologisch en met de runderen erbij ziet het er mooi uit. Het biologische perceel is in het voorjaar beplant, omheind en hierop voorbereid, met natuurlijke materialen. We passen ook geen gewasbescherming toe', zegt Van den Berk.


Circulaire boomteelt

Het gras tussen de bomen is een kruidenrijk grasmengsel. De koeien eten het, dus er hoeft geen maaimachine te komen. Op deze manier zorgen de koeien ook voor natuurlijke bemesting. 'Normaal bemesten we de percelen, maar dat is nu niet nodig', zegt de boomkweker. 'Er is dus sprake van circulaire boomteelt.' Er staan nu enkele dieren op. Of het voldoende is voor de bemesting, wordt nog bekeken.

Van den Berk zegt dat de bomen die ze hebben geplant, een serieuze maatvoering kennen, circa 15 centimeter doorsnede. 'De eerste drie jaar kweken we deze bomen door en hoeven we niet te rooien. Alle bomen hebben we afzonderlijk beschermd met houten constructies, zodat de runderen van de bladeren afblijven en ook niet gaan schuren tegen de stammen', licht de boomkweker toe.


Historische waarde

De Brandrode runderen hebben een grote historische waarde en gedijen goed in deze streek. Ze hoeven in principe niet op stal. Ze grazen hier rustig en dragen bij aan een gezonde natuur. Daarnaast worden ze gehouden voor hun vlees.

Het Land van Kien is een gebiedsontwikkeling in het hart van Meierijstad. Dit areaal wordt in fasen omgevormd. Er zijn diverse plannen voor. Op de grond kan agroforestry worden toegepast, zoals scharrelende kippen in een fruitboomgaard. De combinatie van bomen kweken en runderen is nieuw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer