MOB lijkt strijd tegen Overijsselse boeren te verliezen

De Raad van State lijkt vast te houden aan zijn recente uitspraken waarin is vastgelegd hoe mestrechten van boeren moeten worden bepaald. Dit tot woede van milieuorganisatie Mobilisation for the environment (MOB).

MOB+lijkt+strijd+tegen+Overijsselse+boeren+te+verliezen
© Dirk Hol

De uitspraken van de Raad van State gaan ervan uit dat boeren mest mogen uitrijden als ze daarvoor toestemming hadden en hebben. Of die mestrechten ook worden benut, telt voor de raad niet. MOB noemt dat standpunt van dit rechtsorgaan een groot manco.

De raad houdt vooralsnog vast aan zijn eerdere uitspraken, die volgens MOB ervoor zorgen dat er een zee aan latente stikstofruimte blijft bestaan. 'Die uitspraken zijn niet in marmer gehouwen', stelde de raadsvoorzitter dinsdag tijdens een rechtszitting over de kwestie. 'Maar zolang er geen nieuwe argumenten zijn, blijven die uitspraken het uitgangspunt.'


Grensvlak bestuursrecht en politiek

Het fundamentele verschil van mening tussen MOB en de Raad van State ligt op het grensvlak tussen bestuursrecht en politiek. De raad gaat er als bestuursrechter vanuit dat verleende rechten veel waard zijn. Als dat een zee aan latente stikstofruimte in stand houdt, dan moet de minister daar maar regels voor opstellen.


MOB vindt dat de Raad van State wel iets kan doen tegen die zee aan latente stikstofruimte. De rechtbank in Zwolle vindt dat ook, maar werd begin december door de raad in een kort geding teruggefloten.


Bodemprocedure

Tijdens de bodemprocedure in dit geschil die dinsdag diende, haalde de raadsvoorzitter alle hoop weg bij de raadsman van MOB. 'Het oordeel van de rechtbank is strijdig met onze recente uitspraken. Ik denk dat dit oordeel daarom in aanmerking komt voor vernietiging.'

Het geschil ontstond nadat provincie Overijssel weigerde op te treden tegen negen Overijsselse boeren. Volgens MOB rijden die mest uit zonder de vereiste natuurvergunning, maar de provincie stelde dat er niets aan de hand was. De Zwolse rechtbank nam daar geen genoegen mee en gaf de provincie opdracht nader onderzoek te doen.


Rechtsbescherming

Volgens de raad gaat het bij verleende mestrechten om rechtsbescherming. Als daar toestemming voor is gegeven, dan kan dat in beginsel niet worden afgepakt. De raadsman van MOB vindt dat er ook sprake is van rechtsbescherming als de regels worden gehandhaafd, maar dat gebeurt volgens hem niet.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is belast met handhaving van de mestregels. 'Maar die controleert nooit', aldus de raadsman van MOB. De Raad van State doet over enkele maanden uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer