Advies CDM: stel termijnen voor mest uitrijden en grasland scheuren niet uit

De Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) adviseert het ministerie van LNV terughoudend te zijn met het versoepelen van de regels voor de uitrijperiode van mest en het scheuren van grasland.

Advies+CDM%3A+stel+termijnen+voor+mest+uitrijden+en+grasland+scheuren+niet+uit
© Twan Wiermans

Het ministerie had de commissie om advies gevraagd, omdat er vanwege de aanhoudende droogte vanuit agrarische sectoren verzoeken werden verwacht voor het verlengen van de mestuitrijperiode en het scheurverbod. Voor drijfmest geldt dat op grasland tot en met 31 augustus mag worden uitgereden, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op zand- en lössgronden mag tot en met diezelfde datum grasland worden gescheurd.

Volgens CDM is dit jaar het gemiddelde neerslagtekort door de droogte opgelopen tot 290 millimeter, het dubbele van het dertigjarig gemiddelde. De droogte kan leiden tot hogere nitraatconcentraties in het grondwater, stelt de commissie. Zo ontstaat een indikkingseffect door de hogere verdamping. Ook zijn de gewasopbrengsten lager en neemt het gewas minder stikstof op dan normaal. Daarnaast onstaan door de droogte veranderingen in biologische processen in de boden, zoals mineralisatie en denitrificatie.


De resultaten van de monitoring van de waterkwaliteit geven aan dat de nitraatconcentratie in grond- en oppervlaktewater sterk was toegenomen na de droge zomer van 2018 in zand-, klei- en lössgronden. In de zandregio's is de nitraatconcentratie in het grondwater ook in de jaren na 2018 relatief hoog gebleven. Dat maakt het lastig om te voldoen aan de waterkwaliteitsdoelen van de Nitraatrichtlijn en Kaderrichtlijn Water.


'Geen landbouwkundig doel'

Volgens de commissie heeft bemesten geen landbouwkundig doel en leidt het tot een hoger risico op nitraatuitspoeling, met name op zand- en lössgronden. CDM adviseert om zowel bouwland als grasland niet meer te bemesten als de droogte in augustus en september voortduurt. Bij aanhoudende droogte leidt mesttoediening in de periode 1 september tot 16 september naar verwachting tot een vergelijkbare toename van de nitraatuitspoeling als bij mesttoediening tussen 15 augustus en 1 september.

Verder wordt afgeraden om grasland na 1 september te scheuren voor herinzaai, zeker in een droog jaar met veel minerale stikstof in de bodem. Dit zorgt volgens CDM tot extra stikstofverliezen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer