EU: meer duidelijkheid in september over gelijk speelveld dierenwelzijn

De Europese Commissie herziet de regels met betrekking tot dierenwelzijn. De harmoniserende verbeteringen worden september dit jaar verwacht. Dat moet bijdragen aan een gelijker speelveld in de Europese Unie. Dat schrijft landbouwminister Piet Adema in reactie op een BBB-motie van Caroline van der Plas.

EU%3A+meer+duidelijkheid+in+september+over+gelijk+speelveld+dierenwelzijn
© Twan Wiermans

In diezelfde motie ageert het BBB-Kamerlid tegen de import van producten van buiten de EU die niet voldoen aan de Europese standaard. Er bestaan volgens Adema internationale standaarden voor dierenwelzijn, onder andere die van de World Organisation for Animal Health (Woah). Die hebben echter geen bindend karakter.

Omdat er geen mondiaal geldende regelgeving is, streeft het kabinet naar het verbeteren en verhogen van internationale standaarden op het gebied van dierenwelzijn. Nederland zet zich daarom in om dierenwelzijnsstandaarden van de Woah te verbeteren.

Dat moet, als het aan Nederland ligt, zoveel als mogelijk gelijk worden getrokken met het niveau van EU-regelgeving. Adema noemt daarnaast bilaterale handelsakkoorden als mogelijkheid om samen met derde landen de standaarden voor dierenwelzijn te verhogen.


Niet discriminerend

Bij de import van producten van buiten de EU ligt het gelijke speelveld wat gecompliceerder, geeft Adema aan. Daarbij moeten de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in acht genomen worden, wat onder andere inhoudt dat een maatregel in beginsel niet discriminerend mag zijn.

WTO-leden moeten gelijke binnen- en buitenlandse producten op gelijke wijze behandelen. Voor Nederland noemt Adema het van belang dat onnodige verstoring van handel en arbitrair gebruik van handelsmaatregelen wordt voorkomen.


WTO-regels

In de Landbouw- en Visserijraad van december 2022 gaf Adema aan een voornemen van de Europese Commissie te ondersteunen. Die wil onderzoeken of dierenwelzijnsregels voor producten uit derde landen kunnen worden opgesteld die tenminste gelijkwaardig zijn aan die van de EU, met inachtneming van de WTO-regels. Adema zegt in het kader van de herziening van de EU-wetgeving in Europa aandacht te blijven vragen voor een gelijk speelveld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer