Winterweide wint studentenchallenge Barth-Misset Fonds

Geen stal, maar een met bomen en struweel omheinde speciale winterweide voor de koeien. Met dat idee heeft Steven Bernsen dinsdagavond de studentenchallenge van het Barth-Misset Fonds gewonnen tijdens het Beter Boeren Event in Wageningen.

Winterweide+wint+studentenchallenge+Barth%2DMisset+Fonds
© Imagro

Het Barth-Misset Fonds reikt jaarlijks prijzen uit voor ideeën die het dierenwelzijn bevorderen. Voor 2021 en 2022 hoort daar het thema 'integraal' bij. Op dit moment gaat er bijvoorbeeld veel geld naar onderzoek gericht op milieu en klimaat. 'In Nederland ligt daar de focus op. Kijk je daar eenzijdig naar, dan gaat dat ten koste van het dierenwelzijn en het inkomen van de boer. Staat zijn inkomen rood, dan kan hij geen groen doen', schetst Bert van de Berg van de Dierenbescherming en bestuurslid van het fonds.

'Integraal' betekent volgens Van den Berg een win-win-winsituatie voor zowel het dier als het milieu en de boer. Om ervoor te zorgen dat dierenwelzijnsproblemen niet alleen in Nederland worden opgelost, pleit hij voor een Europese aanpak. 'We zoeken afstemming met ons omringende landen, anders worden knelpunten in de houderij alleen opgelost voor het vlees dat in Nederland blijft.'


'Nieuwe buitenstal'

Bernsen, student aan Wageningen University & Research, bedacht zijn plan vanuit de vraag 'waarom loopt een koe niet langer in de wei?'. Dat leidde tot een 'nieuwe buitenstal': een omzoomde winterweide waarin een pakket van wilgentakken, stro en zand of gemalen gesteente mest en urine opvangen.

Op dat koolstofpakket kan na de winter nieuw gras worden gezaaid. Het idee van Bernsen lijkt op de Ierse 'out-wintering pads'. Het verschil is dat de wilgen rondom de weide de veehouder eens in de vier jaar extra inkomen geven. Ook wordt de winterweide als optie genoemd om veenweiden op peil te houden.


Winst voor natuur, dier en milieu

'Bernsen gaat met zijn plan een aantal problemen te lijf en voegt daaraan nog componenten toe die winst opleveren voor natuur, dier en milieu', zegt juryvoorzitter Helga van Veen van stichting Beter Leven Keurmerk.

Het idee van Bernsen, goed voor 1.000 euro, was een van de 25 ideeën die werden ingezonden door dertig studenten van HAS green academy, Van Hall Larenstein, Avans Hogeschool en Wageningen University & Research. Alle inzendingen zijn beoordeeld op inventiviteit, impact en uitvoerbaarheid. Het is de tweede keer dat de studentenchallenge is gehouden.


Potstal

De tweede prijs van 750 euro ging naar Sil Baltussen die een nieuwe potstal ontwierp. Het ideaal van de zoon van een melkveehouder is in het bedrijf nauwer samen te werken met de natuur. Onder andere door de veebezetting te verlagen, de koeien op stro te houden met vrije uitloop, ook 's winters, en het kalf twee maanden bij de koe te houden. 'De potstal als fundament voor de keten verrast. Maar bovenal komt het idee tegemoet aan een van de grootste welzijnsproblemen in de melkveehouderij: de klauwgezondheid', licht Van Veen de keuze van de jury toe.

Een cheque van 500 euro was voor Caitlin Baaij. Zij ontwierp de Pigplayer. Dit is afleidingsmateriaal in de vorm van een veelarmig, roteerbaar instrument met in de uitvoering, het materiaal, de kleur en de geur een grote verscheidenheid. Dat wordt op de hokafscheiding geplaatst en zorgt voor veel variatie, doordat de plek waar het afleidingsmateriaal hangt, gemakkelijk kan worden veranderd. 'De verschillende elementen aan dit instrument stimuleren het wroeten en ruiken én het sociale gedrag', zegt de juryvoorzitter.


Omstandigheden verbeteren

Het Barth-Misset Fonds, een initiatief van het echtpaar Else Barth (1928-2015, filosoof ) en Henk Misset (1922-2015, econoom), wil de verblijfs- en transportomstandigheden van dieren in de veehouderij verbeteren. Het fonds verdeelt sinds 2018 jaarlijks 150.000 euro over innovatieve projecten die deze missie ondersteunen.


In 2022 kregen de volgende drie projecten een bijdrage uit het Barth-Misset Fonds: de ontwikkeling van een mestschuifel in combinatie met een speciaal stofbadhuis, Pigster met een intelligent varkenstoilet en de ontwikkeling van lesmateriaal voor diervriendelijker pluimveetransport in combinatie met de 'Zweedse' vangmethode door het practoraat Dierenwelzijn en -gezondheid van Aeres MBO Barneveld en het Aeres Poultry Expertise Centre.

Met ingang van 1 februari is de jaarlijkse aanvraagronde weer geopend. Die bestaat uit een vooraanvraag en een tweede, definitieve aanvraagronde. In de vooraanvraag presenteert de aanvrager een relatief korte projectomschrijving inclusief het aan te vragen bedrag. Uit de vooraanvragen selecteert de adviesgroep van het Barth-Misset Fonds de meest veelbelovende projecten. Deze krijgen toegang tot de tweede en definitieve ronde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer