Cameratoezicht met kunstmatige intelligentie op Grüne Woche

Tijdens de internationale Grüne Woche in Berlijn is een slimme cameratechniek voor de bewaking van het dierenwelzijn op de slachterij gepresenteerd aan stikstofminister Christianne van der Wal. Cameratoezicht via kunstmatige intelligentie blijkt beter te werken dan steekproefsgewijs controleren.

Cameratoezicht+met+kunstmatige+intelligentie+op+Gr%C3%BCne+Woche
© Vion

Dit heeft de toepassing van de monitoringstool die Vion twee jaar geleden al installeerde op de slachterijen in Nederland en Duitsland bewezen. De techniek is ontwikkeld door de Nederlandse Dierenbescherming, Deloitte, Eyes on Animals en Vion.

Deze nieuwe techniek maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Camera's maken op de slachterijen onafgebroken beelden en de software analyseert die beelden continu.

Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Videofragmenten die mogelijk afwijken van het dierenwelzijnsprotocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden op basis van een vast selectie- en beoordelingskader automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem. De videofragmenten worden via een dashboard beschikbaar gesteld om te beoordelen.


Corrigeren aan de hand van videobeelden

Hiermee worden de dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion in staat gesteld corrigerende maatregelen te nemen. Dit automatisch detecteren van afwijkingen werkt beter dan steekproefsgewijs controleren zoals dat voor de installatie van het systeem gebeurde. Bij steekproefsgewijs controleren is de kans groot dat net dat beeld wordt gemist waarop een afwijking is te zien.

De Nederlandse overheid werkt aan een wetsvoorstel voor verplicht cameratoezicht in slachterijen. Vrijwel alle slachterijen werken nu vrijwillig met een systeem, onder regie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer