Duitse markt voor bloemen en planten terug op pre-coronaniveau

De verkoop van bloemen en planten in Duitsland is over het afgelopen jaar uitgekomen op een bedrag van 9 miljard euro. Daarmee is de markt voor bloemen en planten weer terug op het pre-coronaniveau. Dat maakte de voorzitter van de Duitse tuinbouwvereniging ZVG Jürgen Mertz maandag tijdens de openingsconferentie van IPM Essen bekend.

Duitse+markt+voor+bloemen+en+planten+terug+op+pre%2Dcoronaniveau
© DIRK HOL

De uitgaven aan bloemen en sierplanten zijn in Duitsland in 2022 gedaald naar 107 euro per hoofd van de bevolking. 'Dat is ongeveer 1 euro lager dan in 2019. We zien dat deze daling deels samenhangt met de bevolkingsgroei in Duitsland', aldus Mertz. 'Tegelijkertijd heeft natuurlijk ook de onzekere economische situatie bij veel consumenten, als gevolg van de hoge energieprijzen, bijgedragen aan de daling van het marktvolume.'


Het marktvolume voor tuinplanten in Duitsland is het afgelopen jaar met 13 procent gedaald tot 4,3 miljard euro. Met name kruidenplanten (-17 procent), vaste planten (-16 procent) en perk- en balkonplanten (-14 procent) waren in 2022 minder in trek. Ten opzichte van de pre-coronaperiode valt de min overigens mee. De tuinplantenverkoop lag namelijk slechts 1 procent lager dan in 2019. Per hoofd van de bevolking werd in 2022 ongeveer 52 euro uitgegeven aan tuinplanten.


Groene kamerplanten

De groene kamerplanten zagen het afgelopen jaar een min van 7 procent, tot 600.000 euro. Dat komt overeen met een uitgave per hoofd van de bevolking van 7 euro. Overigens zijn groene kamerplanten nog altijd meer in trek dan voor de coronapandemie.


In vergelijking tot 2019 is een plus van 14 procent zichtbaar. De verkoop van bloeiende kamperplanten bleef wel achter op het pre-coronaniveau (-3 procent), tot ongeveer 1 miljard euro. De uitgaven per hoofd van de bevolking bedroegen vorig jaar bijna 12 euro.


Oorlog Oekraïne

De Duitse snijbloemenmarkt heeft het zwaarst te lijden gehad onder de oorlog in Oekraïne, meldt Mertz. De gerealiseerde omzet komt 12 procent lager uit dan een jaar eerder, op 3,1 miljard euro. De uitgaven per hoofd van de bevolking daalden in 2022 naar circa 37 euro.

Mertz: 'Er waren soms nauwelijks snijbloemen uit Afrikaanse landen beschikbaar. De handel schakelde daardoor over op soorten die in Duitsland of aangrenzende landen werden geproduceerd. Dat heeft effect gehad op de verkoopcijfers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer