REO Veiling realiseert ondanks uitdagingen bijna recordomzet

'Het afgelopen jaar was uitdagend', concludeert algemeen directeur Filip Vanaken van de Belgische REO Veiling. Al is dat in niet direct terug te zien in de bedrijfsresultaten. De omzet van de REO Veiling komt met 218,36 miljoen euro namelijk 'slechts' 600.000 euro lager uit dan de recordomzet in 2021.

REO+Veiling+realiseert+ondanks+uitdagingen+bijna+recordomzet
© REO Veiling

De gestegen energiekosten, de hoge inflatie, de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen, de hoge verpakkingskosten, de droogte van afgelopen zomer en de stikstofproblematiek. Het zijn enkele thema's die volgens Vanaken invloed hebben gehad op het bedrijfsresultaat van REO Veiling. 'Vooral het begin van het jaar was moeilijk. Er viel in de zomer van 2021 veel regen, waardoor er afgelopen jaar een overaanbod van vollegrondsgroenten was. De verkoopprijzen waren historisch laag.'De omzet lag na de eerste zes maanden van het jaar ongeveer 30 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, stelt Vanaken. Deze zomer kon REO Veiling de inkomsten rechttrekken. 'Door de warmte grepen consumenten naar frisse zomergroenten, zoals tomaat en komkommer.' Volgens Vanaken is dat de voornaamste reden dat de REO Veiling uiteindelijk bijna is uitgekomen op eenzelfde omzet als een jaar eerder.


Dat laten ook de cijfers zien. De omzet uit de tomatenverkoop lag afgelopen jaar 5,9 procent hoger dan één jaar eerder, op 57,62 miljoen euro. De inkomsten uit de komkommerverkoop stegen zelfs met 63 procent tot 19,23 miljoen euro. Champignons (-4,6 procent), aardbeien (-8,6 procent) en prei (-48,6 procent) leverden allemaal minder op.


Vernieuwing is noodzakelijk

Vanaken stelt in een vooruitblik dat dit jaar een jaar van vernieuwing, modernisering en strategische aanpassingen moet worden. 'Intern ligt in eerste instantie de nadruk op het uitwerken van een moderne organisatiestructuur. Een organisatiestructuur die de kerntaken van een producentenorganisatie weerspiegelt', geeft de algemeen directeur aan. 'Tegelijkertijd willen we een organisatie zijn die het vermarkten van de producten van onze telers op een zo efficiënt mogelijk manier ondersteunt door logistieke, administratieve en financiële processen.'

Op bestuurlijk niveau zal de koers van de REO Veiling en haar positie in de sector worden bepaald. 'Daarom zijn er, buiten vervangingsinvesteringen, investeringen in groenzones en beplanten en investeringen die kunnen voortvloeien uit de vernieuwing van de organisatiestructuur, momenteel ook geen verdere investeren gepland', sluit Vanaken af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer