Sierteeltsector minst optimistisch over 2023

De sierteeltsector en de bloemendetailhandel zijn het negatiefst gestemd over 2023. De bloembollen- en groensector zijn daarentegen juist vrij optimistisch. Dat blijkt uit de Hortipoint Groen en Sierteelt Enquête.

Sierteeltsector+minst+optimistisch+over+2023
© Theresa Koeleman

De Russische inval in Oekraïne zorgde het afgelopen jaar voor een omslag in de marktstemming. 'De energieprijzen zijn naar recordniveaus gestegen en afzetmarkten vallen weg. Dat heeft zijn weerslag op de verwachtingen voor het nieuwe jaar', schrijft Hortipoint naar aanleiding van de resultaten.

Slechts 45 procent van de ruim duizend ondervraagde ondernemingen kijkt met een positief gevoel naar 2023. Een jaar geleden was circa 81 procent van de ondernemingen nog positief gestemd over het nieuwe jaar.


Lagere koopkracht en hoge energieprijzen

De verschillen tussen de sectoren zijn groot. De bloemendetailhandel is het meest pessimistisch over het nieuwe jaar. Ongeveer 43 procent van de ondervraagden uit die sector geeft aan enigszins negatief tot zeer negatief te zijn over de ontwikkelingen van de eigen onderneming in 2023. Zo'n 30 procent is positief gestemd en 27 procent heeft geen duidelijke mening.

Die negatieve stemming wordt volgens Hortipoint vooral veroorzaakt door de energiecrisis en stijgende kosten voor bijvoorbeeld arbeid. 'Niet al deze prijsstijgingen zijn door te berekenen aan de klant. Een deel van de bedrijven heeft daarom de hoop gevestigd op hogere prijzen, omdat het aanbod afneemt', aldus de resultaten in de enquête. Ook de dalende koopkracht bij consumenten speelt een rol. Al verwacht 50 procent van de bedrijven wel dat Nederlandse huishoudens bloemen en planten blijven kopen.


Belang van groene omgeving

De bloemendetailhandel is overigens wel de enige sector waar het negatieve sentiment voor 2023 de overhand heeft. Van de ondervraagde sierteeltondernemers geeft 42 procent aan positief gestemd te zijn over het nieuwe jaar. Circa 36 procent van de ondernemers in deze sector is pessimistischer gestemd. Ook in deze sector wordt de energiecrisis als grootste uitdaging genoemd.

De groen- en bloembollensector is positiever gestemd over het nieuwe jaar. In beide sectoren is 55 procent van de ondervraagde ondernemers enigszins positief tot zeer positief over de verwachtingen voor het eigen bedrijf. 'Een deel van de ondernemers in deze sector geeft aan al veel opdrachten uit te hebben staan. Daarnaast wordt het belang van een groene omgeving steeds meer onderkend. Dat speelt een grote rol in het optimistischere sentiment in deze sectoren', beschrijft Hortipoint.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer