EU scherpt eisen meststofcoatings aan

De Europese Unie (EU) scherpt de eisen voor coatings van meststoffen aan. Minimaal 90 procent van een coating moet vanaf 2026 binnen vier jaar op een natuurlijke manier zijn afgebroken, meldt de LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

EU+scherpt+eisen+meststofcoatings+aan
© ICL

De EU scherpt de eisen voor coatings voor langzaamwerkende meststoffen aan met het oog op de bodem- en waterkwaliteit. Het afbreken van de huidige coatings gaat te traag. De EU wil dat het afbraakproces sneller gaat. Dat betekent dat vanaf 2026 minimaal 90 procent van een coating binnen vier jaar in een laboratoriumtest is afgebroken tot uitsluitend koolstofdioxide, biomassa en water.

De test voor het vaststellen van de afbraak van coatings wordt nog ontwikkeld. De Europese Commissie beoordeelt en bevestigt in juli 2024 hiervoor de criteria. Vanuit meststoffabrikanten wordt door Brancheorganisatie Fertilizers Europe input geleverd.


Nieuwe coatings

De LTO-vakgroep meldt dat in de sector al een aantal jaren wordt gewerkt aan nieuwe coatings die aan de regelgeving kunnen voldoen. De coatings moeten dus sneller biologisch afbreekbaar worden, maar er mag niet worden gesleuteld aan de werkingsduur van meststoffen.

Doel van de nieuwe regelgeving is om de bodem- en waterkwaliteit in de EU te beschermen. Daarvoor ging in juli 2022 al de nieuwe EU Fertilization Product Regulation in. Sindsdien moeten alle bemestingsproducten zijn voorzien van nieuwe etikettering en voldoen aan de nieuwe regelgeving. Op het etiket staat bijvoorbeeld meer informatie over de inhoud en werking van het product. Meststoffen geproduceerd tot en met juni 2022 mogen fabrikanten nog wel uitleveren volgens de oude EU-regelgeving.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer