EU-rechters zetten rem op noodtoelating neonicotinoïden

Het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) bepaalt in een nieuw arrest dat EU-landen op een onjuiste manier noodvergunningen of noodtoelatingen toekennen voor het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw.

EU%2Drechters+zetten+rem+op+noodtoelating+neonicotino%C3%AFden
© Jos Thelosen

Sinds een paar jaar worden uitzonderingen op het gebruiksverbod toegestaan in suikerbieten voor de bestrijding van vergelingsziekte. Milieuorganisaties, zoals Pesticide Action Network, klaagden dat te veel landen te vaak het verbod ontduiken. Zij hebben samen met een Belgische imker processen aangespannen tegen de Belgische noodtoelating van neonicotinoïden.

Volgens de organisaties zijn de vrijstellingen voor de betreffende middelen meerdere jaren op rij oneigenlijk en zonder voldoende rechtvaardiging verleend. In reacties vanuit de verscheidene Europese lidstaten wordt erop gewezen dat de uitspraak van het Hof van Justitie specifiek over de situatie in België gaat, en niet over andere landen.

Wel hebben de EU-rechters gezegd dat de Europese Commissie nu met een nieuw besluit moet komen. Uit verschillende studies komt naar voren dat het uitsterven van bijensoorten vrijwel zeker een gevolg is van het gebruik van grote hoeveelheden neonicotinoïden in de landbouw.

De sinds 2018 verboden zaadbehandeling met neonicotinoïden kan volgens de EU-rechters inderdaad ook bij uitzondering niet langer worden toegepast. Tot nu toe hebben elf EU-landen dergelijke noodtoelatingen toegestaan. Frankrijk kondigde begin januari aan deze derogatie opnieuw te willen verlengen, na deze al twee opeenvolgende jaren te hebben toegepast.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer