Onderzoek naar alternatief voor neonicotinoïden in bietenteelt goedgekeurd

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het projectvoorstel om te komen tot een werkbaar alternatief voor neonicotinoïden in de bietenteelt goedgekeurd. Het ministerie draagt 50 procent van de kosten.

Onderzoek+naar+alternatief+voor+neonicotino%C3%AFden+in+bietenteelt+goedgekeurd
© Patrick Coenen

Dit blijkt uit een Kamerbrief van landbouwminister Piet Adema waarin hij de ontwikkelingen op het gebied van gewasbescherming toelicht. In het verleden financierden akkerbouwers vaak zelf hun onderzoeken naar alternatieven. Ook wordt al jaren gewerkt aan rassen met resistenties tegen ziekten en plagen.

'Het abrupte verbod van de Europese Commissie heeft ertoe geleid dat we op een doodlopende weg zitten. De bietenteelt staat met de rug tegen de muur', schreef voorzitter Dirk de Lugt van de raad van bestuur van Cosun twee jaar geleden al in een opiniestuk op foodagribusiness.nl.


Stijging milieubelasting

In die periode werd ook bekend dat het wegvallen van de neonicotinoïden afgelopen jaren heeft geleid tot een stijging van de milieubelasting, forse opbrengstdervingen en een vermindering van de biodiversiteit.

Naar welke werkbare alternatieven onderzoek wordt gedaan, is nog niet bekend.


Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!

Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer