Britse bietentelers mogen opnieuw neonicotinoïden inzetten

Britse telers van suikerbieten mogen ook dit jaar een zaadbehandeling met neonicotinoïden als noodtoepassing inzetten, als de weersomstandigheden dit vereisen.

Britse+bietentelers+mogen+opnieuw+neonicotino%C3%AFden+inzetten
© Han Reindsen

De Britse bietsuikerindustrie heeft voor dit jaar opnieuw een beperkt en gecontroleerd noodgebruik ingediend voor de neonicotinoïdenbehandeling op bietenzaad. De minister heeft de aanvraag ingewilligd om de Britse suikerbietenoogst te beschermen tegen vergelingsziekte, een gewasziekte die wordt verspreid door bladluizen die een milde winter overleven.

Landbouwdirecteur Peter Watson van British Sugar is verheugd dat de aanvraag is goedgekeurd. 'De zaadbehandeling zal alleen worden gebruikt als in maart een vooraf bepaald, onafhankelijk drempelniveau wordt geactiveerd. De noodtoestemming bevat ook controles om wilde dieren te beschermen, waaronder een verlaagde toepassingssnelheid van de behandeling en beperkingen op bloeiende gewassen die op hetzelfde veld kunnen worden geplant na suikerbieten die zijn gekweekt uit behandelde zaden.'


Drempelniveau hoger

Het drempelniveau voor het gebruik van neonicotinoïden ligt dit jaar hoger dan in 2021. Dit jaar moet de voorspelde infectie de nationale suikerbietenoogst met 19 procent verlagen. Vorig jaar was de drempel 9 procent.

De Britse suikerindustrie blijft de plannen voortzetten om vergelingsziekte aan te pakken zonder de noodzaak van neonicotinoïden in de komende jaren, zoals door telerspraktijken en zaadveredelingsprogramma's.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer