Afbouw salderingsregeling zonne-energie onzeker

Het kabinetsplan om de salderingsregeling voor zonne-energie af te schaffen, hangt aan een zijden draadje. Dat bleek maandag bij de behandeling van het plan in de Tweede Kamer.

Afbouw+salderingsregeling+zonne%2Denergie+onzeker
© Jan Anninga

Bij het debat in de Tweede Kamer steunden de vier coalitiepartijen het plan van minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie, maar zij hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Aanvankelijk leek de PVV het plan te steunen, maar de partij zei achteraf waarschijnlijk toch tegen de wet te willen stemmen. De SGP twijfelt nog en wacht op de antwoorden van Jetten op zijn vragen. Samen met de PVV had die partij het kabinet aan een meerderheid in de senaat kunnen helpen.

Overigens zijn ook de coalitiepartijen niet onverminderd enthousiast over afschaffing van de maatregel. Zij willen het voorstel aanpassen en over enkele jaren bijvoorbeeld kijken of de regeling niet te snel wordt afgebouwd. Ze vragen het kabinet ervoor te zorgen dat huishoudens met zonnepanelen, die in feite energieleverancier worden, daar wel aan kunnen verdienen. De vrees bestaat dat vooral energiebedrijven profiteren.


VVD en ChristenUnie willen ook dat het kabinet investeert in de ontwikkeling van batterijen en andere vormen van energieopslag. Daar kunnen huishoudens met zonnepanelen dan gebruik van maken. Diezelfde partijen uiten hun ongemak over het feit dat het kabinet aan de ene kant steun voor huishoudens met zonne-energie afbouwt en aan de andere kant een impuls geeft aan de subsidie voor grote zonneweides.


Stimuleren

De salderingsregeling was bedoeld om investeringen in zonnepanelen door consumenten en andere kleinverbruikers te stimuleren. Huishoudens en kleinverbruikers die met zonnepanelen stroom opwekken maar die stroom niet allemaal zelf gebruiken, geven dit terug aan het openbare net. Deze teruglevering mogen zij wegstrepen met de stroom die ze op een ander moment afnemen van het net. Bedrijven met een grote aansluiting konden al nooit salderen. Voor hen zal niets veranderen.

Het kabinet vindt dat investeren in zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling snel loont en wil de stimuleringsmaatregel daarom afschaffen. De salderingsregeling zorgt voor extra druk op het nu al overbelaste elektriciteitsnetwerk, wat Jetten ook gaat aanpakken. Op momenten dat de zon fel schijnt, is er veel aanbod van stroom van zonnepanelen. Door de salderingsregeling worden huishoudens met zonnepanelen niet gestimuleerd die stroom lokaal op te slaan in een thuisbatterij.

De piekbelasting op netwerken leidt tot hogere transporttarieven van netbeheerders. Alle gebruikers van het elektriciteitsnet moeten deze transporttarieven betalen.


Linkse oppositie

De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil niet zomaar afscheid nemen van de huidige subsidieregeling voor zonnepanelen op het dak. PvdA en GroenLinks willen eerst concrete plannen zien van het kabinet om ervoor te zorgen dat het vooral voor verhuurders aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen.


De linkse partijen waarschuwen evenwel dat daardoor de verdere groei van zonnepanelen in gevaar dreigt te komen. Zij vrezen dat het vooral voor verhuurders straks niet meer aantrekkelijk genoeg is om in zonnepanelen te investeren, terwijl ook voor huurders het zelf kunnen opwekken van stroom kan helpen de energierekening te verlagen.

Ook andere oppositiepartijen zijn kritisch over de afbouw van de salderingsregeling. Daarmee is een meerderheid voor de bijbehorende wetswijziging in de Eerste Kamer onzeker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer