Vogelgriep bij leghennen in Gelderse Loo

Op een leghennenbedrijf in het Gelderse Loo is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 60.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+bij+leghennen+in+Gelderse+Loo
© Marcel Berendsen

Binnen de 1 en 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone die zich uitstrekt tot over de Rijn en de Waal, liggen twaalf andere pluimveebedrijven, waaronder een broederij. In dit gebied geldt per direct een vervoersverbod.

De vorige uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf dateert van bijna twee maanden geleden op 21 november. Daarna is er op 21 december nog een uitbraak geweest op een hobbybedrijf in het Utrechtse Mijdrecht. In andere Europese landen en vooral in Duitsland, Frankrijk en Polen zijn de afgelopen tijd meerdere uitbraken geweest op pluimveebedrijven.Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Langdurige ophokplicht

Sinds 5 oktober 2022 is de ophok- en afschermplicht van kracht in alle regio's, terwijl die ophokplicht in tien regio's al sinds 26 oktober 2021 geldt. De ophokplicht geldt voor houders van commercieel gehouden vogels.

De afschermplicht geldt voor houders van dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels voor zover dit hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels betreft. De afschermplicht betekent dat deze houders verplicht zijn de genoemde dieren af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan.

Vanwege de besmetting in Loo wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer