Vogelgriep op leghennenbedrijf in Belgische Tongeren

Hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 is donderdag vastgesteld op een leghennenbedrijf in het Belgische Tongeren, in de buurt van Maastricht. De pas opgezette 21.000 jonge leghennen zijn geëuthanaseerd.

Vogelgriep+op+leghennenbedrijf+in+Belgische+Tongeren
© Twan Wiermans

Rond het besmette leghennenbedrijf worden beperkingszones van 3 en 10 kilometer ingesteld, waarin de gebruikelijke beperkingen en maatregelen van kracht zijn. De derogaties voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren gaan in op dinsdag 17 januari.

Onderzoek moet uitwijzen hoe het virus op het bedrijf is binnengekomen. Omdat de besmetting met vogelgriep kort na opzetten van de hennen is vastgesteld, bestaat het vermoeden dat het bij het opzetten is binnengekomen.


24 uitbraken

Mogelijk gaat het bij deze besmetting om hetzelfde bedrijf dat in oktober is getroffen door vogelgriep. Met deze besmetting komt het aantal uitbraken van vogelgriep sinds half september 2022 op 24. Het gaat dan om tien pluimveebedrijven, vijf vogelhandelaren, een dierenpark en acht particuliere houders.


Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) meldt dat het aantal nieuwe besmettingen bij wilde vogels ook in de eerste weken van het nieuwe jaar nog steeds hoog is. De omgevingsdruk neemt niet af. Het blijft volgens de FAVV dan ook absoluut noodzakelijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en bioveiligheidsmaatregelen te respecteren bij alle activiteiten op een pluimveehouderij. In België geldt sinds 5 oktober vorig jaar een ophok- en afschermplicht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer