Veel Europese landen kampen met vogelgriepuitbraken

In Nederland dateert de laatste uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf van 21 november vorig jaar. Sindsdien is het gelukt om besmetting van pluimveebedrijven te voorkomen. Wel werd op 21 december nog een hobbybedrijf besmet.

Veel+Europese+landen+kampen+met+vogelgriepuitbraken
© Twan Wiermans

In andere Europese landen blijft het hoogpathogene virus flink huishouden. Sinds 1 augustus 2022 zijn er in Frankrijk al 270 uitbraken geteld. Het overgrote deel betreft bedrijven met vleeseenden. Zwaarst getroffen is de regio Vendee met 116 uitbraken en verder de regio's Maine et Loire (42 uitbraken) en Deux-Sevres (34) die rondom Nantes liggen. In totaal telde Frankrijk in 2022 meer dan 1.550 uitbraken.

Om het aantal uitbraken tot staan te brengen, zijn begin december de maatregelen verscherpt. Eenden en kalkoenen in een zone van 10 tot 20 kilometer rondom uitbraken worden preventief geruimd. En in een zone van 50 kilometer rondom de uitbraken mogen geen nieuwe eenden of kalkoenen worden opgezet.


Proeven met vaccins

Op dit moment lopen er in Frankrijk proeven met twee verschillende vaccins bij de vleeseenden. Daarnaast loopt er onderzoek in onder andere Nederland en Hongarije. Als de uitkomst van de huidige proefvaccinaties goed is, wil de Franse minister van landbouw Marc Fresneau dit najaar starten met vaccineren. Waarbij Europa vaccineren moet gaan toestaan en er goede afspraken komen met de handelspartners binnen en buiten Europa.

Als proeven goed uitpakken, wil Frankrijk dit najaar gaan vaccineren

In december telde Duitsland volgens de cijfers van het Friedrich Loeffler Instituut 69 uitbraken van vogelgriep en in januari 6. De uitbraken zijn met name bij eenden en hennen, maar ook bij kalkoenen en ganzen.

Ook Polen kampt met vogelgriep. Bij de World Organisation for Animal Health zijn zijn sinds 15 december 12 meldingen binnengekomen. Op deze bedrijven met tussen de 2.400 en 62.000 hennen zijn in totaal bijna 450.000 kippen geruimd. Waarbij er soms al sprake was van hoge uitval voordat het bedrijf werd geruimd.


Grootste uitbraak in Tsjechië

De grootste uitbraak van vogelgriep dit seizoen vond op 3 januari plaats op een Tsjechisch bedrijf met 750.000 leghennen. In Italië zijn in december vier bedrijven besmet geraakt. Twee bedrijven met kalkoenen, een legpluimveebedrijf en een bedrijf met parelhoenders. In november raakten nog 19 bedrijven besmet in Italië.

Hongarije telde de afgelopen weken 3 uitbraken waarbij in totaal 26.000 dieren zijn geruimd. Denemarken meldde de afgelopen weken 2 uitbraken met in totaal 86.000 dieren. In Spanje werd een een bedrijf met 1.500 dieren getroffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer