Veel vogelgriep in Europa, Frankrijk wil vaccineren

Het aantal uitbraken van vogelgriep blijft in meerdere Europese landen oplopen. Frankrijk telt sinds 1 augustus inmiddels 260 uitbraken. De Franse minister van landbouw Marc Fresneau wil daarom dit najaar starten met vaccineren tegen vogelgriep.

Veel+vogelgriep+in+Europa%2C+Frankrijk+wil+vaccineren
© Twan Wiermans

Het overgrote deel van de vogelgriepuitbraken in Frankrijk vond plaats in het gebied waar de Franse vleeseenden worden gehouden. Zwaarst getroffen is de regio Vendee met 115 uitbraken. Ook in de regio's Maine et Loire (41 uitbraken) en Deux-Sevres (34) heerst veel vogelgriep. Deze regio's liggen rondom en onder Nantes en in de buurt van de rivier de Loire. In totaal telde Frankrijk in 2022 meer dan 1.550 uitbraken.

Omdat het aantal uitbraken in november flink opliep, zijn begin december de maatregelen verscherpt. Eenden en kalkoenen in een zone van 10 tot 20 kilometer rondom uitbraken worden preventief geruimd en in een zone van 50 kilometer rondom de uitbraken mogen geen nieuwe eenden of kalkoenen worden opgezet.

De vorige Franse minister van landbouw heeft zich vanwege het hoge aantal uitbraken al eerder hard gemaakt voor vaccinatie en de nieuwe minister neemt dit over. Als de uitkomst van de huidige proefvaccinaties goed is, streeft Fresneau ernaar om dit najaar te starten met vaccineren. Duidelijk is wel dat vaccineren dan toegestaan moet gaan worden en dat er goede afspraken komen met de handelspartners binnen en buiten Europa.


Veel uitbraken Duitsland en Polen

In december telde Duitsland 69 uitbraken van vogelgriep volgens de cijfers van het Friedrich Loeffler Instituut en in januari drie uitbraken. De uitbraken zijn met name bij eenden en hennen, maar ook bij kalkoenen en ganzen, eenden en kalkoenen als leghennen. Om hoeveel dieren het gaat is niet bekend.

Ook Polen kampt met de vogelgriep. Bij de World Organisation for Animal Health zijn zijn sinds 15 december 12 meldingen binnengekomen. Op deze bedrijven met tussen de 2.400 en 62.000 hennen zijn in totaal bijna 450.000 kippen geruimd. Waarbij er soms al sprake was van hoge uitval voordat het bedrijf werd geruimd.


Italië

In Italië zijn in december vier bedrijven besmet geraakt. Twee bedrijven met kalkoenen, een legpluimveebedrijf en een bedrijf met parelhoenders. In november raakten nog 19 bedrijven besmet in Italië. Hongarije telde de afgelopen weken drie uitbraken waarbij in totaal 26.000 dieren zijn geruimd.

Denemarken meldt de afgelopen weken twee uitbraken met in totaal 86.000 dieren. In Spanje werd een een bedrijf met 1.500 dieren getroffen. In Nederland dateert de laatste uitbraak op een pluimveebedrijf van 21 november. In december was er een uitbraak bij een hobbyhouder in Mijdrecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer