5 vragen over realtime volgen van mesttransport

Mesttransporten worden vanaf 1 januari van dit jaar via het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM) doorgegeven. Dit betekent dat zowel voor, tijdens als na het vervoer digitale gegevens worden doorgegeven aan de overheid.

5+vragen+over+realtime+volgen+van+mesttransport
© Twan Wiermans

Waarom deze verandering?

De sector en de overheid streven naar een open, transparante en eerlijke mestketen. Op die manier ontstaat een gelijk speelveld voor ondernemers en het draagt bij aan de verbetering van de water- en bodemklimaat. Het rVDM kan daarbij helpen, doordat mesttransporten direct zijn te volgen. Ook maakt een digitaal systeem de kans op fouten kleiner.


Wat betekent dit?

Er verandert veel in de administratie. Vervoerders melden voor en tijdens het vervoer. De leveranciers en afnemers moeten achteraf binnen zeven dagen het vervoer digitaal bevestigen. Dat kan volgens een woordvoerder van het ministerie van LNV met het e-CertNL-systeem of een bedrijfsmanagementsysteem (BMS) dat geschikt is om met rVDM te werken.


Hoe gaat dit in zijn werk?

De vervoerder doet vooraf de vooraanmelding en de startmelding via een BMS of via e-CertNL. Bij standaard vervoer door intermediairs wordt ook een laadmelding gedaan. Dit hoeft niet bij maatwerkvervoer. Tijdens het vervoer worden de laad- en losmeldingen automatisch gedaan met GR/gps-apparatuur die de route doorgeeft. Na de weging geeft de vervoerder het werkelijk gewicht door. Bij het lossen wordt een losmelding gedaan. Vervolgens volgt de bevestigingsmelding.


Wat verandert er nog meer?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) berekent de hoeveelheden fosfaat en stikstof van de geleverde mest op basis van laboratoriumanalyse en forfaits. Ondernemers kunnen deze gegevens inzien via mijn.rvo.nl.


Ook voor particulieren en kleine bedrijven zonder KvK-nummer die te maken hebben met mestvervoer, veranderen zaken. Zij hebben een relatienummer van RVO nodig voor het rVDM. De vervoerder moet dit relatienummer gebruiken bij het aanmelden van het vervoer. Zij hoeven geen bevestigingsmelding te doen. Een particulier kan dit relatienummer aanvragen via DigiD.

Bij een klein bedrijf of particulier wordt gedacht aan een volkstuinvereniging of iemand met hobbydieren. Een klein bedrijf heeft niet meer dan 3 hectare grond. Op het bedrijf wordt per jaar maximaal 350 kilo stikstof dierlijke mest geproduceerd dan wel aangevoerd.


Geldt dit voor alle mest?

Voor de import en export van dierlijke mest wordt tot 1 juni op de oude manier gewerkt. Hiervoor blijft de regelgeving van toepassing, zoals die in 2022 gold. Vanaf april dit jaar wordt, in overleg met de sector en leveranciers van bedrijfsmanagementsystemen, geleidelijk overgestapt naar het rVDM-systeem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer