Export rundvee- en pluimveemest daalt

De export van rundvee- en pluimveemest is in 2020 gedaald. De export van varkensmest is gestegen. In totaal daalde de export van mest in tonnen met 0,7 procent blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Export+rundvee%2D+en+pluimveemest+daalt
© Harry Tielman

In kilo's fosfaat en kilo's stikstof is de daling van de mestexport groter dan in tonnen. De export van fosfaat daalde in 2020 met 4 procent, de export van stikstof nam met 5 procent af.

De daling van de export betreft vooral een daling van de export naar Duitsland. Die daling zit vooral bij rundveemest (-30,7 procent) en pluimveemest (-27,1 procent), maar ook bij varkensmest (-12,8 procent). Doordat de grootste stroom mengmest groeide, bleef de totale daling beperkt tot 7,7 procent minder mest. Duitsland blijft daarbij de grootste afnemer van mest uit Nederland. In totaal bedroeg de export 1.388.089 ton mest.


Frankrijk

De export naar Frankrijk daalde maar licht met 0,8 procent naar 758.663 ton. België streeft Frankrijk nu voorbij als afzetland. Daar ging in 2020 793.699 ton mest naar toe. De afzet van mengmest groeide met 80 procent. Ook de afzet van pluimveemest steeg met 26,6 procent flink. De afzet van varkensmest nam met 15,8 procent toe.

Hier zijn de complete cijfers over de mestexport te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer