Realtime vervoersbewijs mesttransport voorzien in 2023

Het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM) wordt waarschijnlijk per 1 januari 2023 ingevoerd. Op dit moment wordt gewerkt aan een wijziging van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet (Ubm). De conceptwijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet (Urm) wordt daarnaast verder aangepast om bij storingen een alternatief te kunnen bieden.

Realtime+vervoersbewijs+mesttransport+voorzien+in+2023
© mestverwerken.wur.nl

De voorbereiding voor de invoering van rVDM is in volle gang, meldt minister Henk Staghouwer van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. Bij dit traject wordt het huidige papieren Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen vervangen door een volledig digitaal systeem waarmee realtime meldingen kunnen worden verzonden.

In het afgelopen jaar heeft het ministerie samen met sectorpartijen dit vervoersbewijs verbeterd. Belangrijk aandachtspunt daarbij was dat bij storing van het netwerk of het datasysteem de vervoerders toch mesttransporten kunnen melden.


Om hiervoor ruimte te krijgen, moet het Ubm opnieuw worden gewijzigd. Ook wordt de conceptwijziging van de Urm verder aangepast. Binnenkort wordt een internetconsultatie gestart, meldt de minister in de brief. Vervolgens wordt dit nieuwe uitvoeringsbesluit gemeld bij de Europese Commissie.


Pilot tweede kwartaal

Volgens de minister wordt in het tweede kwartaal van dit jaar gestart met een pilot, waarbij vervoerders hun transporten kunnen melden via het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen. In die pilot wordt niet alleen het systeem getest, ook wordt gekeken of de systemen van de sector en de overheid op elkaar aansluiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer