Glastuinders zetten eerste nieuwe planten in de kas

Het einde van de teeltwisseling nadert voor een eerste deel van de Nederlandse glastuinders. Een moment waar elk jaar weer met smart naar wordt uitgekeken. 'We hebben al twee maanden geen groen in de kas gezien. Het plaatsen van de nieuwe planten is voor mij echt een geluksmomentje', zegt kweker Albert Kosdi van komkommerkwekerij Noord-Oost in het Gelderse Oosterhout.

Glastuinders+zetten+eerste+nieuwe+planten+in+de+kas
© Vidiphoto

Komkommerkwekerij Noord-Oost is dit jaar een van de eerste kwekerijen die nieuw gewas plant in de kas. 'Dat doen we in twee fases', licht Kosdi toe. Het eerste deel is op dinsdag 3 januari geplant en het tweede deel van de komkommerplanten gaat op dinsdag 10 januari de kas in. De planten komen bij Plantenkwekerij Rob van Vegchel in het Limburgse America vandaan. 'De kwaliteit is goed. Tot nu toe ben ik tevreden', zegt Kosdi.

De komkommerteler beschrijft deze periode van het jaar als een 'prachtig moment'. 'We hebben maanden geen groen gezien in de kas. Van de achterdeur tot de brievenbus hebben we schoongemaakt. Nu is alles fris, groen en schoon. Daar geniet ik enorm van.'


In de kas van komkommerkwekerij Noord-Oost worden in totaal 41.000 komkommerplanten geplaatst. Dinsdag 3 januari is het eerste deel geplant, dinsdag 10 januari volgt de rest.
In de kas van komkommerkwekerij Noord-Oost worden in totaal 41.000 komkommerplanten geplaatst. Dinsdag 3 januari is het eerste deel geplant, dinsdag 10 januari volgt de rest. © Vidiphoto

Kosdi krijgt hulp bij het planten van zijn buurman, zijn eigen werknemers en zijn vrouw Jolanda. Uiteindelijk ligt de kas straks vol met 41.000 komkommerplanten, verdeeld over twee afdelingen.


Vast energiecontract

In tegenstelling tot veel andere glastuinders in Nederland hoeft de komkommerteler zich geen zorgen te maken over de hoge energieprijzen. Hij heeft namelijk nog tot en met 2024 een contract met 'vooroorlogse' prijzen. 'We hebben de prijs in 2020 voor vier jaar vastgezet', licht hij toe. 'Dat is nu misschien een mazzeltje, maar het was een paar jaar terug een bewuste keuze. Toentertijd waren dat normale prijzen.'

Nu de gasprijzen weer wat zijn gezakt, doen er in de sector geluiden de ronde dat meer tuinders besluiten de kas vol te leggen. Kosdi is daar enigszins sceptisch over. 'Als ik mij in die positie bevond, dan had ik vastgehouden aan mijn originele plan. Een omslag gaat niet zomaar. Allereerst moet de plantenkweker plek hebben, maar nog belangrijker: de energieprijzen zijn nog steeds enorm volatiel. Vier weken geleden betaalde je 1,38 euro en nu is dat 70 cent. Wie weet wat de prijs over nog eens vier weken doet. Die onzekerheid is een groot probleem.'


Jaaropbrengst

Bij komkommerkwekerij Noord-Oost in Oosterhout zijn drie teelten per jaar. Dat levert een jaaropbrengst op van 5,5 miljoen komkommers. De eerste komkommers worden half februari geoogst.

Kosdi hoopt dat hij financieel gezien eenzelfde jaar krijgt als in 2022. Dat was een goed jaar, al treedt hij niet in detail over omzetcijfers. 'Mensen willen toch blijven eten. Hoewel ze zeggen dat er sprake is van een uitbreiding van de komkommerteelt, heb ik vertrouwen dat we een goed jaar kunnen realiseren.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer