Glastuinbouw produceert meer product met fors minder telers

De Belgische landbouwminister Jo Brouns meldde deze week al dat het aantal Vlaamse paprika-, komkommer- en courgettetelers de afgelopen jaren fors is gedaald. Daarentegen bleef de productie fier overeind. Ook in Nederland heeft afgelopen jaren een flinke schaalvergroting plaatsgevonden in de tuinbouw.

Glastuinbouw+produceert+meer+product+met+fors+minder+telers
© VIDIPHOTO

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal paprikateeltbedrijven in Nederland in 2000 uitkwam op 716 stuks. Die bedrijven produceerden in totaal 285 miljoen kilo paprika's.

Vijf jaar later was het aantal bedrijven met paprika's teruggezakt naar 544 stuks en nog eens vijf jaar was dit aantal geslonken naar 325 bedrijven. Inmiddels telt ons land nog 'slechts' 216 paprikateeltbedrijven.


Maar net als in Vlaanderen zegt dit niets over de opbrengstcijfers. In het jaar 2005, toen er 544 paprikateeltbedrijven waren, kwam de productie uit op 345 miljoen kilo. En in de vijf jaar daarna steeg de productie door naar 365 miljoen kilo. Het voorlopige cijfer voor 2021 komt uit op 440 miljoen kilo. En daarmee speelt Nederland een grote rol op de wereldmarkt.

De Nederlandse afzet van paprika's (inclusief doorvoer) bedroeg het afgelopen jaar namelijk 520 miljoen kilo, blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis. Het land verzorgde daarmee 13 procent van het totale gewicht aan export van paprika's wereldwijd. Het merendeel van de Nederlandse paprika's had afgelopen jaar als eindbestemming Duitsland (28 procent), het Verenigd Koninkrijk (21 procent) of Nederland (11 procent).Niet alleen in de paprikateelt is de trend van schaalvergroting duidelijk zichtbaar, of die nou zoals Brouns het verwoord 'verplicht' is geweest of niet. Ook in de komkommerteelt is dat het geval. Het aantal Nederlandse glastuinbouwbedrijven dat komkommers teelt, is over de afgelopen jaren gedaald van 526 in 2000 naar 217 in 2021. De meeste van die bedrijven bevinden zich in Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant.


Komkommerproductie is stabiel

Tegelijkertijd is de komkommerproductie in Nederland de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven. In 2000 produceerden die 526 bedrijven namelijk 410 miljoen kilo komkommers. Ongeveer diezelfde hoeveelheid werd in 2015 door 221 bedrijven geteeld. Het voorlopige productiecijfer voor 2021 komt volgens het CBS uit op 440 miljoen kilo.

Net als in de paprika's, is Nederland ook een grote wereldspeler als het gaat om komkommers. Uit cijfers van GroentenFruit Huis blijkt dat er afgelopen jaar 565 miljoen kilo (inclusief doorvoer) komkommers is afgezet. Het merendeel daarvan ging naar Duitsland (47 procent). Daarna volgen Nederland (15 procent) en het Verenigd Koninkrijk (14 procent).Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer