Kwart van Vlaamse glastuinders gaat deze winter anders telen

Een kwart van de glastuinders in Vlaanderen denkt eraan om te telen op lagere temperatuur, de serre deels leeg te laten of tijdelijk te stoppen met de teelt. Dit heeft alles te maken met de hoge energieprijzen. De Belgische Boerenbond vreest dat daardoor meer producten uit het buitenland moeten worden gehaald.

Kwart+van+Vlaamse+glastuinders+gaat+deze+winter+anders+telen
© Twan Wiermans

De energieprijzen zijn de afgelopen twee jaar in Vlaanderen bijna vertwintigvoudigd. De Boerenbond vreest dat er deze winter bijna geen belichte teelten zijn. 'Er zullen vast tomaten in de winkels liggen, maar die komen wel ergens anders vandaan', stelt de belangenorganisatie.

Een kwart van de Vlaamse telers laat weten erover na te denken om deze winter te telen op lagere temperatuur, de serre deels leeg te laten of tijdelijk te stoppen met de teelt. In Nederland gaat het volgens Glastuinbouw Nederland en Plantum om ongeveer 20 procent van de glastuinders.


Grote gevolgen

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de voedselproductie en het groenteschap, maar ook voor de arbeidsmarkt. In Vlaanderen werken ongeveer 4.200 vaste werknemers in de glastuinbouw, van wie het merendeel in de groenteelt. 'Als een aantal bedrijven niet of gedeeltelijk opstart, dan kan naar schatting tot 30 procent van de vaste werknemers tijdelijk werkloos worden. Voor 10 tot 15 procent van de vaste werknemers in de glastuinbouw dreigt zelfs een mogelijk ontslag', beschrijft de Boerenbond.

Ook heeft de aanpassing in de teeltstrategie gevolgen voor de lokale energieproductie en de rol die de sector heeft in het voorzien van een balans op het elektriciteitsnet. 'De glastuinbouwsector voorziet zo'n 630.000 gezinnen van energie. Ter vergelijking: de Vlaamse glastuinbouw produceert vandaag de dag evenveel energie als één kerncentrale', rekent de Boerenbond voor. 'Het wegvallen van bedrijven kan leiden tot het verdwijnen van bijna 33 procent van deze energie of de energieproductie van 200.000 gezinnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer