Minder Vlaamse telers met komkommers, paprika's en courgettes

Het aantal telers dat paprika's, komkommers of courgettes teelt, daalde in Vlaanderen de afgelopen jaren sterk. Dat meldt het Belgische vakblad Vilt op basis van informatie van landbouwminister Jo Brouns.

Minder+Vlaamse+telers+met+komkommers%2C+paprika%27s+en+courgettes
© VidiPhoto

Het aantal telers in Vlaanderen dat paprika's teelt, is in de periode van 2005 tot en met 2021 met 73 procent afgenomen: van 110 naar 30 stuks. In diezelfde periode heeft ook de komkommerteelt ingeleverd. Het aantal komkommertelers daalde van 120 naar 37. Het aantal courgettetelers daalde van 84 naar 62 telers, meldt landbouwminister Brouns. Toch is het niet zo dat de productie in de genoemde periode afnam. 'Dat betekent dat er schaalvergroting plaatsvond.'

Die vond vooral plaats in de paprika- en komkommerteelt, als gevolg van een eerdere energiecrisis. 'Bedrijven moesten grote investeringen doen om de energiekosten betaalbaar te houden. Het gaat dus eigenlijk om verplichte schaalvergroting. Boeren konden anders niet boven water blijven. Anderzijds is de productie afgelopen jaren ook gestegen door betere rassen en technieken.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer