ABN Amro: Nederland produceert tot 10 procent minder glasgroenten

De productie van glasgroenten zal dit jaar 5 tot 10 procent lager liggen dan vorig jaar, schat ABN Amro in. Voor komend jaar is de verwachting dat het lagere productieniveau aanhoudt. Dat is het gevolg van de hoge energieprijzen, waardoor glastuinders besluiten of besloten hebben om hun teeltstrategie aan te passen.

ABN+Amro%3A+Nederland+produceert+tot+10+procent+minder+glasgroenten
© VidiPhoto

Daarnaast verwacht ABN Amro dat de aanpassing in de teeltstrategie ervoor zorgt dat geproduceerde glasgroenten later in het jaar op de markt komen. 'Dit kan zorgen voor een overschot en druk op de prijzen', schrijft sectoreconoom Nadia Menkveld. 'Ook verwachten we, als gevolg van minder belichten of verwarmen, meer problemen met schimmels en ziekten.'


Verwacht wordt dat er deze winter vooral minder tomaten worden geoogst. De lagere winterproductie in Nederland geeft landen als Marokko en Spanje de kans om hun aandeel in de markt te vergroten. Voor komend jaar verwacht ABN Amro dat telers overstappen op de teelt van komkommers. 'Dit zal ten koste gaan van het areaal van aubergines, paprika's en tomaten.'


Energie verkopen

Menkveld geeft tegelijkertijd aan dat niet alle glastuinbouwbedrijven een moeilijk jaar hebben. 'Sterker nog, sommige glastuinders profiteren zelfs van de hoge energieprijzen. Deze telers zetten met hun WKK gas om in elektriciteit en warmte. De opgewekte elektriciteit en warmte gebruiken ze in hun kassen en wat overblijft, leveren ze terug aan het net', licht Menkveld toe.

ABN Amro schat in dat het verkopen van elektriciteit voor sommige tuinders ook rendabeler is dan een teelt opzetten. Bovenstaande zorgt wel voor grote verschillen in de sector, aldus Menkveld. 'Vooral grotere bedrijven hebben dit doorgaans beter voor elkaar. Het onderscheid dat al zichtbaar was tussen grote en kleine glastuinders tekent zich nu nog scherper af.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer