Lichte stijging Europese melkprijs januari

De berekende voorschotmelkprijzen komen in januari 2021 uit op gemiddeld 33,77 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit is een stijging van 0,34 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in januari 2021 ligt 0,52 euro ofwel 1,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit de LTO Melkprijsvergelijking.

Lichte+stijging+Europese+melkprijs+januari
© Pixabay

Met ingang van deze publicatie zijn de melkprijzen van het Spaanse Capsa vanaf januari 2019 opgenomen in de gemiddelde melkprijs. Hierdoor is deze over de kalenderjaren 2019 en 2020 met respectievelijk 0,15 euro en 0,08 euro per 100 kilo melk gedaald. Omdat er nog een paar wijzigingen met terugwerkende kracht zijn doorgevoerd, is het gemiddelde van december 2020 ten opzichte van de eerdere publicatie gedaald van 33,53 euro naar 33,43 euro per 100 kilo melk.

Opnieuw is er sprake van een stijging van de gemiddelde melkprijs, de achtste op rij. Sinds mei 2020 is deze met 1,59 euro per 100 kilo gestegen. De grootste stijger in januari ten opzichte van december is de berekende melkprijs van Dairygold, die een plus van 2,91 euro kent. Deze valt volledig toe te schrijven aan de in januari betaalde 'early calving'-bonus. Deze is bedoeld om de winterproductie te stimuleren.Ander stevige stijgers zijn Glanbia met een plus van 1,47 euro, Granarolo met 1,45 euro en Milcobel met 1,40 euro. Bij Glanbia komt de stijging door de seizoenstoeslag, terwijl bij de andere twee ondernemingen vooral de hogere vet-eiwitwaarden het verschil maken.

Grootste daler in januari is het Deense Arla Foods, waar de standaardmelkprijs met 1,19 euro is gedaald. Dit komt vooral door een verlaging van de vetwaardering. Andere ondernemingen waarvan de berekende melkprijs stevig daalde, zijn Royal FrieslandCampina (RFC) met 0,90 euro en DMK met 0,79 euro. De prijsdaling van DMK komt vooral doordat de melkprijs van december eenmalig is verhoogd met een nabetaling van 0,70 euro per 100 kilo.


Toeslag Foqus planet

Vanaf 2020 zit een gemiddelde toeslag van 0,24 euro per 100 kilo melk voor het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet bij de berekende melkprijs van RFC in. Tot dusver werd deze toeslag niet meegenomen, omdat tot en met 2019 het totaal aan uitgekeerde toeslagen gelijk was aan de inhoudingen, waardoor de toeslag op gemiddeld 0 euro uitkwam.

De gemiddelde toeslag van RFC voor weidegang is met terugwerkende kracht vanaf januari 2020 verhoogd van 0,65 euro naar 0,66 euro per 100 kilo melk. Bijna 84 procent van de Nederlandse melkveehouders ontvangt een weidepremie.

Arla heeft de jaarresultaten over het kalenderjaar 2020 bekendgemaakt. Hieruit zijn de voorlopige nabetalingen over de in 2020 geleverde melk berekend. Deze bedraagt gemiddeld 2,09 euro voor alle leden-melkveehouders, inclusief ledencertificaten. Dit gemiddelde is berekend op basis van de bedragen en de hoeveelheid ledenmelk die in het jaarverslag zijn genoemd. De definitieve nabetaling op basis van de standaardgehaltes en kwaliteit zal naar verwachting iets lager zijn.


Toekomst is onzeker

De melkprijsontwikkeling voor de komende twee maanden blijft lastig in te schatten. De zuivelmarkt ziet er wat positiever uit, zoals blijkt uit de hogere noteringen van de laatste weken. Maar het beeld van de melkprijsontwikkeling in februari en maart is wisselend en voorzichtig. Zo blijft de melkprijs van Arla naar verwachting in februari stabiel, om daarna in maart met 0,50 euro licht te stijgen.


Van RFC is inmiddels bekend dat er voor februari een plus is van 0,70 euro en voor maart 0,20 euro. De melkprijs van Milcobel stijgt in februari met 0,50 euro, terwijl de melkprijs van Saputo Dairy UK ongewijzigd blijft tot en met april. Bij DMK is in februari sprake van een daling van 0,50 euro, maar deze wordt in maart weer met hetzelfde bedrag verhoogd.


Berekende melkprijs Emmi lager

Hoewel de melkprijs van Emmi in februari en maart hoger zal liggen ten opzichte van januari, zal voor die maanden de berekende melkprijs door de seizoensheffing toch lager uitkomen. Ten opzichte van eerdere publicaties is de prijs met terugwerkende kracht verlaagd.

De verlaging van de melkprijs komt met name door de verplichte inhouding vanaf oktober 2019 van 3,60 Zwitserse frank, oftewel 3,30 euro per 100 kilo, voor het Branche Organisatie Melk (BOM)-fonds. Dit wordt gebruikt voor 'importverdediging' en grondstofkorting voor de voedingsmiddelenindustrie.

Wereldwijd zijn de geluiden positief. Zo heeft Fonterra de melkprijsprognose voor het lopende melkprijsjaar 2020/2021 met 2,1 procent verhoogd. In de Verenigde Staten is de melkprijs opgeschroefd van 15,72 dollar in november naar 16,04 dollar per hundredweight, oftewel 45,36 kilo melk in december.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer