Interpolis: 'Blijf je kas onderhouden, ook bij leegstand'

Door de hoge energieprijzen hebben veel ondernemers besloten een deel van het teeltareaal uit productie te halen. Daardoor liggen kassen deze winter gedeeltelijk of volledig leeg. Andere telers kiezen ervoor over te stappen op een koudere teelt.

Interpolis%3A+%27Blijf+je+kas+onderhouden%2C+ook+bij+leegstand%27
© Vidiphoto

Maar ook bij een lege kas kunnen winterse weersomstandigheden een bedreiging vormen, geeft woordvoerder Annemarie van Dam van Interpolis aan. 'Zoals bij de meeste glastuinders bekend is, kunnen kassen slechts een beperkte hoeveelheid sneeuw dragen. Ligt er te veel sneeuw op het dak, dan kunnen de ruiten breken of kan de kasconstructie beschadigen. In het ergste geval stort de kas helemaal in', waarschuwt ze.

Vorst kan daarnaast zorgen voor onnodige uitval van installaties, kapotte leidingen, buizen en ruiten, bevroren watersilo's, vastzittende gevelschermen en vastgevroren luchtramen. 'Vooral als de kas niet voldoende wordt verwarmd, kunnen dit soort schades ontstaan', licht Van Dam toe.


Sneeuw in 2021

Sectormanager Bart Stengs van Interpolis beaamt dit in een eerder verschenen column: 'Zonder voldoende verwarming is de Nederlandse kas kwetsbaar. Dat zagen we ook in 2021.' Toen kreeg de sector een lading sneeuw te verwerken.

Zonder voldoende verwarming is de kas kwetsbaar

Bart Stengs, sectormanager Interpolis

Telers die hebben besloten hun teeltstrategie aan te passen, moeten volgens Van Dam extra opletten. 'Een kas wordt gebouwd voor een bepaalde teelt. Dit is het uitgangspunt voor de zwaarte van de constructie', legt de Interpolis-woordvoerder uit. 'De meeste kassen in Nederland zijn ontworpen voor een verwarmde teelt. Die kassen zijn lichter en berekend op beperkte sneeuwbelasting, omdat de warmte uit de kas zorgt voor afsmelting.'

Met een kasverzekering ben je als glastuinder verzekerd tegen risico's als brand en weersextremen, maar het blijft de verantwoordelijkheid van de ondernemer om de juiste maatregelen te nemen om schade te voorkomen, vertelt Van Dam. 'Wij verwachten wel dat ondernemers de gebruiksinstructies van de kassen en installaties opvolgen. Dat geldt ook voor ondernemers die een tijdelijke productiestop hebben ingevoerd. Niemand zit immers te wachten op schade.'


Goed onderhoud

Een eerste stap in het voorkomen van schade is goed onderhoud, zegt Van Dam. 'Hoewel het stilzetten van de installaties niet wenselijk is voor de bedrijfscontinuïteit en verzekeringsdekking, begrijp ik dat niet iedereen op dit moment een keuze heeft. Wel is het belangrijk de installaties dan op de juiste wijze stil te zetten.' Volgens de Interpolis-woordvoerder kan de installateur hierbij advies geven.

Verder is het volgens Van Dam belangrijk dat ondernemers iedere dag een ronde door de kassen lopen om te controleren of alles nog in orde is. 'Controleer bijvoorbeeld of je geen schade ziet door knaagdieren. Ook als de kas leegstaat of je met een koudere teelt bent begonnen is het belangrijk de inactieve installaties dagelijks te controleren.'


Stoken tot 12 graden

Bij sneeuwval is het belangrijk dat niet wordt bespaard op stoken. 'Ondernemers die de kas koud hebben liggen, moeten rekening houden met het feit dat het langer duurt voordat de kas op temperatuur is', aldus Van Dam. Voor de meeste kassen geldt dat het direct onder het kasdek 12 graden moet zijn om de sneeuw te laten afsmelten.

Van Dam adviseert telers verder om bij vorst het kasdek en de gevels zo snel mogelijk ijsvrij te maken. 'Zo voorkom je ruitbreuk. Let erop dat je ook controleert of de vorstbeveiliging op de procescomputer is ingeschakeld. Je wil niet dat de computer de ramen opent als ze vastgevroren zitten.' Rolschermen kunnen volgens haar beter dicht blijven. 'Tenzij het echt niet anders kan.'

Het belangrijkste advies dat Stengs geeft, is om niet te gokken. 'Zeggen dat de kans op sneeuw klein is, is een verkeerde keuze. Je zet jarenlang werk en een fors vermogen op het spel. Zoek hulp bij vragen en praat met je adviseur. In samenwerking vinden we een oplossing.'


Schade-afhandeling

Niet alleen het voorkomen van schade is belangrijk. 'Soms kun je als ondernemer niets doen om schade te voorkomen, dan is het belangrijk dat er een goede schade-afhandeling is. En dat gaat verder dan alleen geld uitkeren', stelt Van Dam.

Een goede samenwerking met onder meer schadeherstelbedrijven is essentieel om ervoor te zorgen dat een ondernemer weer snel aan de slag kan. 'Toch merken we dat het soms langer duurt dan hoort, onder meer door beperkte capaciteit bij onderhouds- en herstelbedrijven of het ontbreken van materialen.' Van Dam geeft aan dat daarom steeds vaker afspraken worden gemaakt met ondernemers over het op voorraad houden van glas.


40 miljoen euro sneeuwschade in februari vorig jaar

Door klimaatverandering zijn de extremen in het weer de afgelopen jaren toegenomen. Daarmee is ook een stijging zichtbaar van het aantal klimaatgerelateerde schades, vertelt woordvoerder Annemarie van Dam van Interpolis. 'We zien bij vorst vooral stilstand van installaties, kapotte leidingen, buizen en ruiten, bevroren watersilo's en vastzittende gevelschermen.' Forse sneeuwval in februari 2021 zorgde bij een op de acht glastuinders voor schade. 'Meerdere kassen, ruiten en constructies bezweken onder de sneeuw. De totale kostenpost kwam voor alle Interpolis-meldingen uit rond de 40 miljoen euro.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer