Cosun: wacht niet met bieten rooien

Cosun Beet Company adviseert akkerbouwers niet te lang te wachten met het rooien van suikerbieten. Op peildatum 21 november moest er landelijk nog 31.000 hectare bieten worden geoogst.

Cosun%3A+wacht+niet+met+bieten+rooien
© Twan Wiermans

Volgens de bietenverwerker is het goed te zien dat suikerbieten in het veld door de vorst van afgelopen weekend zijn ingevroren. Toen waren de eerste nachten met vorst.

Op plekken in Midden- en Oost-Nederland zakte de temperatuur zelfs naar -10 graden aan de grond. Daardoor is de oogst op verschillende plaatsen stopgezet. Cosun raadt het telers af om bieten in de hoop te rijden die deels zijn bevroren. Het risico op achteruitgaan van de kwaliteit is in dat geval zeer groot.


Winterweer

Veel loonwerkers hebben nog een vol programma en december komt eraan. Voor nu laten de weerkaarten nog wel relatief gunstig weer zien, maar de kans is groot dat het land in de loop van december met winterweer te maken krijgt wat voor een langere periode kan aanhouden.


'Het is belangrijk nu geen tijd meer te verliezen en de niet-bevroren of niet-aangetaste bieten zo snel mogelijk te rooien', laat Cosun weten. Verder meldt de bietenfabrikant dat het suikergehalte afgelopen week een gemiddeld niveau van 17 procent bereikte. Het tarrapercentage loopt verder op naar ruim 10 procent. De verwachte suikeropbrengst stijgt van 14,8 naar 14,9 ton suiker per hectare.


Hoogste waarden in Noorden

De hoogste suikergehaltes worden gehaald in de Noordelijke teeltregio's. Daar komen de percentages allemaal ruim boven 17 procent uit. Op het Groningse zand noteert het suikergehalte zelfs 18,2 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer