Vervuilde grond Perkpolder blijft liggen, akkerbouwers bezorgd

De vervuilde grond in de dijk in het Zeeuwse Perkpolder kan blijven liggen. Dat heeft gemeente Hulst onlangs besloten. Wel moeten er een monitoringsplan, een onderhoudsplan en een inspectieplan komen.

Vervuilde+grond+Perkpolder+blijft+liggen%2C+akkerbouwers+bezorgd
© Ko van den Boom

Het gemeentebestuur baseert zich op onderzoek dat in opdracht van Rijkswaterstaat door Deltares en het RIVM is uitgevoerd en waarvan de kosten 1,3 miljoen euro bedragen. Marnix Verbrugge is een van de vijf akkerbouwers die wil dat de verontreiniging bij de bron wordt aangepakt.

'Rijkswaterstaat en gemeente Hulst willen de boel 'eeuwigdurend' monitoren en pas ingrijpen wanneer het echt fout gaat. Die vervuilde grond is onvoorspelbaar en moet direct worden opgeruimd. Eeuwig monitoren doen we eigenlijk alleen met radioactief afval.'

De boeren en ook de lokale Stichting Schone Polder (SSP) hebben een ongemakkelijk gevoel bij de huidige situatie. 'Het is alsof je een tijdbom aan de rand van je perceel hebt liggen, die op elk moment kan afgaan', zegt Verbrugge. 'Tegelijkertijd vrees ik dat door het monitoren de urgentie van het probleem langzaam wegebt en ondersneeuwt.'


Kwelscherm

Bij de dijk is een kwelscherm aangebracht om de binnendijkse zoetwaterbel waaruit de akkerbouwers beregenen te beschermen tegen het zoute Westerscheldewater. De uitlopen van dat kwelscherm worden met een pomp verbonden om mogelijk vervuild water op de Westerschelde te lozen.

Verbrugge heeft geen vertrouwen in deze oplossing. 'Er wordt maar een deel afgevangen. Een groot deel komt, bijvoorbeeld na hevige regenval, alsnog op de percelen en in de sloten terecht. Het systeem filtert niet alle giftige stoffen die uitlogen. Zulke onvolkomenheden zijn onderbelicht in de onderzoeken.'


Voor de boeren is het helder: de dijk die in 2015 is aangelegd voor natuurontwikkeling, moet gesaneerd worden. De zitting van de Raad van State over de verontreinigingen in de dijk is gepland voor 19 januari. Uitspraak volgt in de weken erna.


Tekortkomingen

'Dat wordt heel belangrijk', zegt de Zeeuws-Vlaamse akkerbouwer. 'We hopen op sanering, zoals dat ook is gebeurd met de vervuilde dijk in Bunschoten. De feiten zijn zeer vergelijkbaar: hetzelfde verontreinigde spul en zelfs van dezelfde batch wordt er gezegd. Het enige verschil is dat het in Bunschoten de gemeenteraad zelf was die de zaak heeft aangezwengeld.'

Verbrugge ziet de uitspraak van de Raad van State met vertrouwen tegemoet. 'Er zitten nogal wat tekortkomingen in de plannen van Rijkswaterstaat en de gemeente. Ik kan me niet voorstellen dat ze hier zo gemakkelijk mee wegkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer