Friese veehouders beboet voor illegaal opslaan vervuild tomatenloof

Twee veehouders uit het Friese Oudemirdum en Koudum hebben een boete van 10.000 euro gekregen voor het illegaal opslaan van vervuild tomatenloof uit België. De helft van de boete is voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook moeten zij de inkomsten die ze ermee verdienden terugbetalen. Dat heeft de rechtbank Overijssel maandag bepaald.

Friese+veehouders+beboet+voor+illegaal+opslaan+vervuild+tomatenloof
© Pixabay

Het bedrijf uit Oudemirdum moet ruim 42.000 euro aan de Staat betalen. Dat is het bedrag dat het heeft verdiend aan de illegale opslag. De veehouder uit Koudum moet een dikke 35.000 euro aan inkomsten betalen.

De veehouders hadden respectievelijk bijna 3 miljoen kilo, zeker 85 vrachten, en 2,4 miljoen kilo, in ieder geval 65 vrachten, vervuild tomatenloof opgeslagen. Dat hadden ze afgenomen van een fouragebedrijf in Nunspeet. Het werd tussen juli 2017 en begin februari 2018 naar de veebedrijven vervoerd.

Het uit België afkomstige afval was volgens de veehouders bedoeld als strooisel voor in hun potstal, maar bleek ernstig vervuild met nylondraad, plastic clipjes en klemmetjes. Hoewel dit bij de eerste vrachten al duidelijk was, gingen de bedrijven toch door. De boeren ontvingen aanvankelijk 10 euro en vervolgens 15 euro per afgeleverde ton afval.


Beide boeren probeerden het kunststof van het loof te scheiden met een zeef, maar dat lukte niet. De boer uit Koudum dekte het vervuilde strooisel buiten af met een laag modder. Volgens de rechter doet dit niets af aan het feit dat de aangevoerde partij tomatenloof ernstig verontreinigd was met kunststofdeeltjes. De boer beschermde de bodem niet tegen de verontreiniging, vindt de rechtbank.

De veehouder uit Oudemirdum reed een deel van het loof over het land, waarna hij probeerde de kunststofdeeltjes te verzamelen. Maar dat bleek ook geen oplossing.

De Friese milieudienst kwam de fraude in mei 2018 op het spoor, mede doordat een van de boeren illegaal asbest saneerde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer