BVOR noemt bewering VVAK over Keurcompost onjuist

Branchevereniging Organische Reststoffen (BVOR) wil zo snel mogelijk in overleg met Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) om te komen tot een praktisch werkbare oplossing voor de afname van Keurcompost door akkerbouwers.

BVOR+noemt+bewering+VVAK+over+Keurcompost+onjuist
© Han Reindsen

De organisatie benadrukt in een gezamenlijk persbericht met Vereniging Afvalbedrijven dat Keurcompost onverminderd van goede kwaliteit blijft. De veronderstelde versoepeling van de kwaliteitsnormen voor Keurcompost is onjuist. BVOR reageert daarmee op het besluit van VVAK om voorlopig te stoppen met Keurcompost vanwege twijfel over de kwaliteit.


BVOR legt uit dat met ingang van 1 januari 2021 de nieuwe Beoordelingsrichtlijn Keurcompost (BRL) van kracht is. Hierin zijn eisen opgenomen waaraan de producenten van Keurcompost moeten voldoen. In de BRL is vastgelegd dat in Keurcompost klasse A aan gewicht maximaal 0,10 procent bodemvreemde verontreiniging mag zitten.

Onder bodemvreemde verontreinigingen vallen bijvoorbeeld stukjes glas en plastic. Deze eis voor Keurcompost is volgens BVOR de strengste in Europa. In Duitsland, Vlaanderen en in de Europese meststoffenverordening is 0,5 procent toegestaan. In de nieuwe BRL is de bepaling van bodemvreemde verontreinigingen geharmoniseerd met de wijze waarop dit in andere landen gebruikelijk is.


Bodemvreemde verontreinigingen

Het betekent dat niet langer onderscheid wordt gemaakt tussen glas en overige verontreinigingen, maar deze componenten nu samen vallen onder bodemvreemde verontreinigingen. De norm voor Keurcompost Klasse A was en is 0,10 procent, beweert BVOR. Dat maakt volgens de organisatie daarmee de constatering onjuist dat Keurcompost-normen substantieel zijn verruimd.

Het Keurcompost-schema geeft akkerbouwers, toeleveranciers en andere partijen zekerheid over kwaliteitsborging van compost en vergemakkelijkt de handel, stelt BVOR. Door over te stappen op losse partijanalyses voor compost gaan deze voordelen verloren en ontstaat risico op fraude. Bovendien is het volgens BVOR zeer de vraag of een systeem van losse partijanalyses praktisch uitvoerbaar is voor bijvoorbeeld laboratoria.


Praktisch werkbare oplossing

Gezien deze praktische bezwaren willen BVOR en Vereniging Afvalbedrijven zo snel mogelijk met VVAK in overleg om te komen tot een praktisch werkbare oplossing voor de compostmarkt. Het streven van de compostverwerkers is daarbij dat de hoge kwaliteit van Keurcompost gegarandeerd blijft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer