Minne Holtrop: 'Boerenverstand moet terug in stikstofdiscussie'

Stichting Samenleving, Landbouw en Natuur hoopt met vragen richting provincies meer duidelijkheid te krijgen over het stikstofbeleid. Melkveehouder Minne Holtrop in het Friese Delfstrahuizen heeft zich bij deze stichting aangesloten. 'Wij willen een steen in de rivier gooien.'

Minne+Holtrop%3A+%27Boerenverstand+moet+terug+in+stikstofdiscussie%27
© Tienke Wouda

Waarom heeft u zich aangesloten?

'Een mede-initiatiefnemer van de stichting belde mij dat het helemaal verkeerd gaat met het stikstofbeleid. Er wordt onder andere voorbijgegaan aan de voedselschaarste. Hij wilde een stichting oprichten. In Overijssel, Noord-Holland en Groningen zijn mensen al bij elkaar gekomen. Mijn intrinsieke motivatie om daarin voor Friesland een rol te spelen, is groot. Ik ben de enige boer in het Friese gezelschap, dat verder bestaat uit verontruste burgers.'

We zijn een actiegroep van verontruste burgers en boeren, maar gaan niet de straat op

Minne Holtrop, stichting Samenleving, Landbouw en Natuur

Wat gaat er in uw ogen niet goed?

'We nemen klakkeloos van stikstofminister Christianne van der Wal aan dat het niet goed gaat met de natuur. Daar heb ik grote twijfels bij. Ik heb de directeur van de Friese Milieu Federatie meerdere malen gevraagd om mij mee te nemen naar de slechte natuur. Tot nu toe is dat niet gebeurd. Mijn zoon zit in het waterschapsbestuur. Dat ging op excursie naar het Drents-Friese Natura 2000-gebied Fochteloërveen. Daar gaat het volgens mij niet slecht met de natuur, maar met de waterhuishouding. Al deze zaken worden uit hun verband gerukt.'


Wat doen jullie anders dan mensen die protesteren?

'De doelstelling is niet veel anders, wel de verschijningsvorm. We zijn een actiegroep, maar gaan niet de straat op. Via het stellen van vragen aan de provincie willen we kritisch naar de politiek kijken en deze bewegen om het anders te doen.'


Is jullie kritiek niet een gepasseerd station? De gedeputeerde wil juist vooruit met de gebiedsplannen.

'Het is nog niet te laat. Hoe meer van deze groepen, hoe beter. Dat laat zien dat de onvrede breder leeft. Niet alleen boeren, maar ook burgers zijn verontrust. We worden geregeerd door modellen en algoritmes. We moeten terug naar het veld. En met eigen ogen kijken wat zich daar afspeelt. Het nuchtere boerenverstand moet terug.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer