Opvallende debutanten op rassenlijst snijmais

Dit jaar zijn er in verschillende vroegheidsgroepen opvallende nieuwe rassen op de Aanbevelende Rassenlijst voor snijmais van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) gekomen, waarvan vijf bij middenvroeg tot middenlaat.

Opvallende+debutanten+op+rassenlijst+snijmais
© Johan Wissink

Volgens onderzoeker Jos Groten van WUR Open Teelt is het bij de rassenkeuze steeds belangrijker te letten op maiskopbrandtolerantie. 'In de praktijk zien we dit opkomen in gebieden waar dit voorheen niet speelde. Ook op droge percelen. Zo is het in 2022 naast de bekende gebieden onder meer gezien in Salland, de Achterhoek en Noord-Brabant. Rassen met een goede maiskopbrandtolerantie leveren op besmette percelen in ieder geval een bruikbaar maisgewas op.'

Nadeel is dat de ziekte daarmee in stand wordt gehouden. 'Wellicht kun je beter vier jaar geen mais telen, maar wanneer je de bovenste van de lijst pakt, dan zit je rond 0,1 procent aantasting. Bij 100.000 zaden op een hectare zijn slechts 100 planten aangetast. Bij de onderste op deze lijst kan dat toch nog altijd 5.000 van de 100.000 zijn.'


Beste rassen

De beste rassen, die rond 0,1 procent aantasting zitten, zijn Smoothi CS bij de zeer vroege en vroege rassen, en Genialis KWS bij de middenvroege en middenlate rassen en bij de korrelmais/CCM. Bij vroeg en zeer vroeg scoren ook P8057, MAS 08F, SY Skandik, SY Telias, Vicente, Benco en LG 31.206 goed.

We zien maiskopbrand opkomen in gebieden waar dit voorheen niet speelde

Bij middenvroeg en middenlaat gaat het om SY Dakini, Meluseen, Farmerino, SY Nomad en Milkmax. Bij korrelmais/CCM om Megusto KWS, KWS Gustavius en SY Calo. Al deze rassen staan op de lijst van tolerante rassen.


Vroege rassen

Het segment zeer vroege en vroege snijmaisrassen kent vier nieuwe rassen. Daarvan zijn er twee afkomstig van Limagrain. Eén ervan is Purpose, de andere is de LG 31.206. Die laatste is dit jaar ook door een drietal deelnemers aan het maismeetnet van Nieuwe Oogst gezaaid.

LG 31.206 is een ras dat nagenoeg op alle punten boven het gemiddelde van 100 scoort en het goed doet op stevigheid, zomerlegering en resistentie tegen stengelrot en builenbrand. Qua plantlengte scoort dit ras iets onder het gemiddelde van 315 centimeter. Purpose heeft dan weer iets meer lengte, maar scoort iets minder voor snelheid bodembedekking. Qua stevigheid en resistenties is dit ras vergelijkbaar met de LG 31.206. Op het gebied van zetmeel en opbrengst scoort dit ras rond het gemiddelde.


Curacoa en Around

KWS Curacao van KWS heeft stevigheid, snelheid grondbedekking en builenbrandresistentie als sterke punten. Ook scoort het ras goed als het gaat om plantlengte. Qua zetmeelgehalte doet dit ras het een tikkie minder dan het gemiddelde. Vorig jaar debuteerde Curacao al netjes bij de korrelmaisrassen.

Around, in ons land vertegenwoordigd door EuroCORN, is vooral goed in resistentie tegen stengelrot en builenbrand. Een ander pluspunt is de vroegheid van de bloei.


Middenvroeg

De nieuwe rassen bij middenvroeg en middenlaat zijn Meluseen en Gwendoleen van Limagrain, P8153 van Pioneer, CS Luxuri van Caussade en Glutexo van DSV Zaden. Meluseen is in het onderzoek het ras met de hoogste score voor stevigheid. Ook voor zomerlegering heeft het de hoogste score, die het ras overigens deelt met SY Nomad. Meluseen scoort wat gemiddeld in VEM per kilo droge stof. Dat laatste geldt ook voor Gwendoleen, die goed scoort op builenbrandresistentie en plantlengte.

De P8153 heeft een goed cijfer voor zomerlegering en plantlengte, maar scoort in deze lijst onder het gemiddelde qua zetmeel. CS Luxery scoort op dit vlak juist beter dan gemiddeld, maar zou weer iets beter mogen scoren qua VEM-opbrengst, waarmee dit ras onder het gemiddelde van 22.500 kVEM per hectare scoort.

Glutexo moet het ook hebben va zijn stevigheid en zijn goede score voor zomerlegering. Het ras komt onder de gemiddelde plantlengte van 319 centimeter. Op het gebied van drogestofopbrengst scoort het juist beter dan gemiddeld. Op het gebied van VEM-opbrengst doet dit ras het minder dan het gemiddelde van 22.500 kiloVEM per hectare.


Korrelmais

Bij de rassen voor korrelmais en CCM debuteren KWS Polento van KWS en Privat, vertegenwoordigd door Eurocorn. Polento scoort met een snelle grondbedekking en een goede score voor vroegheid bloei. Daarbij doet het ras goede zaken op het gebied van plantlengte.

Privatis, binnen het Nieuwe Oogst-maismeetnet dit jaar door Bas Fokkert uit Holthone ook ingezet als snijmais, staat al enkele jaren in de vroege groep. Het ras scoort goed op basis van stevigheid en is een topper op basis van de drogestofopbrengst van de korrel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer