Nibem publiceert waarderingslijst brouwgerstrassen 2023

Het Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (Nibem) heeft de waarderingslijst voor brouwgerstrassen voor 2023 uitgebracht. Met deze jaarlijkse lijst informeert het Nibem de Nederlandse gersttelers over de acceptatie van verschillende brouwgerstrassen door de mouters en brouwers in Nederland.

Nibem+publiceert+waarderingslijst+brouwgerstrassen+2023
© Twan Wiermans

Partijen van de rassen KWS Irina, RGT Planet, Laureate en Applaus zijn in 2022 beproefd. Het gezamenlijk oordeel van de Nederlandse mouterijen en bierbrouwerijen over deze rassen is positief. De rassen Focus en Skyway zijn na beproeving op kleine schaal brouwwaardig gevonden. Daarbij moet worden aangetekend dat met deze rassen nog geen industriële ervaring is opgedaan.


Skyway is nieuw toegevoegd aan de rassenlijst. De waarderingslijst van Nibem wordt op basis van kwaliteitsbeoordeling en industriële ervaring samengesteld. In 2023 ziet dat er als volgt uit: KWS Irina, RGT Planet en Laureate worden breed geaccepteerd en gewaardeerd door de hele industrie. Dat geldt ook voor Applaus.


Uitvoerig onderzoek

Verder worden Focus en Skyway geaccepteerd. Echter is met deze rassen nog geen industriële ervaring opgedaan. Voordat een brouwgerstras wordt geïntroduceerd voor commerciële doeleinden, wordt deze uitvoerig onderzocht. Het reguliere cultuur- en gebruikswaardenonderzoek bestaat uit twee delen.

- Het landbouwkundige deel wordt in opdracht van de kwekers uitgevoerd. De resultaten hiervan worden opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst Zomergerst van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR);
- Parallel volgt in opdracht van Nibem het kwaliteitsonderzoek. Hierbij wordt gerst op basis van kleine schaal vermouting en verbrouwing op mout- en brouwkwaliteit beoordeeld. Met de resultaten en opgedane praktijkervaring met rassen komt de Nibem-waarderingslijst tot stand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer