Praktische training varkenssignalen start nu ook in Nederland

Binnenkort start een eerste groep met het trainingsconcept Varkenssignalen. Het boek Varkenssignalen is er al langer. Dat wordt nu gecombineerd met een praktische training in de stal. Nieuw is de training niet. Deze wordt al twee jaar gegeven in Argentinië.

Praktische+training+varkenssignalen+start+nu+ook+in+Nederland
© Twan Wiermans

In Argentinië zijn inmiddels zes trainers actief die stalmedewerkers vertrouwd maken met varkenssignalen. En Mexico en China zitten in de opstartfase. De training vloeit voort uit het boek Varkenssignalen. Dat verscheen in 2005 van de hand van dierenartsen Jan Hulsen en Kees Scheepens.

Hulsen en Scheepers schreven het boek op basis van hun ervaring in de praktijk. Over hun drijfveer meldden zij destijds: 'Varkens geven informatie over hun gezondheid, welbevinden, voeding en productie. Het is aan de varkenshouder en de werkers om die signalen op te vangen en er iets mee te doen.'

Vanuit het buitenland kwamen bij Roodbont Publishers steeds vaker vragen binnen over een praktische training rond varkenssignalen, geeft mede-eigenaar Janneke Janssens van de agrarische uitgeverij aan. 'Een boek neem je niet zo makkelijk mee de stal in. Terwijl kennis pas echt landt wanneer deze wordt gebracht in de context van de praktijk.'


Weinig affiniteit met varkens

In het buitenland werken volgens Janssens veel meer mensen in de varkenshouderij die weinig tot geen affiniteit hebben met varkens. 'Maar ook in Nederland groeit dat aantal.' Reden om het trainingsconcept nu ook in dit land te introduceren.

De basis van het concept is een onlineplatform. E-learning wordt gecombineerd met praktische trainingen in de stal. Janssens spreekt in termen van 'trainen van het oog van de meester'. Bij varkenssignalen staan de vragen 'wat zie ik', 'hoe komt dit' en 'wat betekent dit' centraal. Op basis van de antwoorden kunnen vervolgens gericht maatregelen worden genomen.

Tijdens de training wordt een breed palet aan leervormen ingezet. Dat betekent dat naast de theorie onder andere aan de hand van checklisten en quizvragen op een speelse manier kennis wordt verankerd. 'Problemen zien voor ze ontstaan', zegt Janssens: 'Het gaat erom varkenshouders en hun medewerkers de juiste vaardigheden bij te brengen.'


Zes modules

In de training komt elke productiefase aan de orde: guste en dragende zeugen, kraamzeugen, biggen en vleesvarkens. De training omvat zes modules van een dag, die achter elkaar of als losse dagen verspreid over een langere periode kunnen worden gedaan. Deelnemers houden een jaar lang toegang tot het onlineplatform waarop alle leermiddelen staan.

Het trainingsconcept Varkenssignalen past in de roep om vakbekwaamheid en het certificeren ervan. Janssens noemt het concept ook een mogelijkheid om de basiskennis van alle medewerkers naar eenzelfde niveau te brengen.

'Waar wij naar streven is meer bewustwording. Dat medewerkers het inzicht krijgen waarop ze in ze stal zelf invloed kunnen uitoefenen. Dat is geen hogere wiskunde, maar superpraktisch. Medewerkers worden daar enthousiast van.'


Arbeid knellend probleem

Het vinden van goede medewerkers is voor varkenshouders al jaren een probleem en de verwachting is dat dat ook zo blijft het ook. Net als bij veel andere beroepsgroepen. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse medewerkers stijgt en het land van herkomst van buitenlandse medewerkers schuift steeds verder op naar het Oosten. Goed werkgeverschap kan helpen om medewerkers te vinden en aan het bedrijf te binden. Want de varkenshouderij is een volwaardige bedrijfstak met ontwikkelmogelijkheden. Trainingen zoals de stichting Kennis Platform Varkenshouderij die verzorgt en cursussen zoals die van Varkenssignalen, slaan daarop aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer