Hoestmonitor SoundTalks wint innovatieprijs Eurotier

De hoestmonitor SoundTalks won deze week de Animal Welfare Award innovatieprijs van de internatiole veeheehouderijbeurs Eurotier. Luchtwegaandoeningen worden met dit syteem eerder opgemerkt, waardoor de veehouder sneller actie kan ondernemen en het dierenwelzijn verbetert.

Hoestmonitor+SoundTalks+wint+innovatieprijs+Eurotier
© Maartje van Berkel

SoundTalks is een inzending van farmaceut Boehringer Ingelheim voor de internationale veehouderijbeurs Eurotier 2022. Het systeem wordt al mondjesmaat in de Nederlandse varkenshouderij toegepast. Klassieke luchtwegaandoeningen als hoesten, verkoudheid en heesheid kunnen ook bij varkens voorkomen. Het resultaat is verminderd welzijn en verhoogde vatbaarheid voor ziekten.

Dankzij SoundTalks worden de eerste tekenen van luchtwegaandoeningen eerder herkend dan dat de veehouder dat zelf zou doen, meldt de producent. De hoestmonitoren, elk voorzien van zes microfoons, registreren alle geluiden in de stal en kunnen met behulp van een algoritme hoestgeluiden van andere geluiden onderscheiden.


Registreren tijdens rustfase

Doordat het systeem 24 uur per dag registreert, kan het de intensiteit van het hoesten tijdens de rustfase registreren. De veehouder kan het hoesten volgens Boehringer Ingelheim tot vijf dagen eerder detecteren, dan dat hij het zelf zou waarnemen als hij twee keer per dag zijn dieren controleert.

SoundTalks toont het hoestprobleem aan de veehouder via een stoplichtsysteem in de stal of via een app op de smartphone. Vroege detectie en preventie verbetert het dierenwelzijn en draagt ook bij aan het verminderen van het antibioticagebruik.


optiMarker

Zilveren Awards voor innovaties die de varkenshouderij aangaan, werden er meer uitgereikt dan de gouden. Een ging er naar de verplaatsbare optiMarker van Hölscher + Leuschner. Dit verplaatsbare station is uitgerust met een 3D-camera om het gewicht van vleesvarkens nauwkeurig te bepalen en de slachtrijpe dieren automatisch te markeren.

Big Dutchman kreeg zilver voor de OlliGES-beddengoedrobot. Het intelligente doseersysteem weet via camerabeelden op welke plek hoeveel strooisel nodig is. Zilver was er ook voor MIK International met een biggennestinnovatie. In een oogopslag is te zien of de temperatuur in het biggennest optimaal is.


Big Dutchman

De bovenzijde van het vloerverwarmingssysteem van Big Dutchman is gecoat met omkeerbare thermochromatische pigmenten. Deze veranderen van kleur bij verschillende temperaturen, zodat visueel te sturen is op een optimaal liggedrag van de biggen. De grondlegger van dit idee is de Nederlandse varkenshouder Marc Megens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer