Adema laat ook sectievarkens op varkenspest onderzoeken

Minister Piet Adema van LNV breidt het varkenspestonderzoek uit. Bij dieren die ter sectie worden aangeboden bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer, worden de tonsillen ook op Afrikaanse varkenspest (AVP) onderzocht.

Adema+laat+ook+sectievarkens+op+varkenspest+onderzoeken
© Léonie Vaarhorst

Dat meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Deze monitoring loopt naast de continue 'early warning'-monitoring waarbij varkenshouders en dierenartsen te allen tijde overleden varkens kunnen insturen om een AVP-besmetting uit te sluiten.

Verder werkt de landbouwminister nauw samen met sectorpartijen en provincies om een crisisoefening voor te bereiden op een mogelijke uitbraak van AVP onder gehouden varkens of wilde zwijnen. Samen met de sector en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden zo knelpunten in beeld gebracht die ontstaan door de maatregelen die bij een uitbraak moeten worden genomen.

Verder sluiten het ministerie van LNV en de NVWA aan bij een oefening op initiatief van de Producenten Organisatie Varkenshouderij met verschillende ketenpartijen. Bij deze oefening wordt een realistisch scenario nagebootst, waarbij ketenpartijen ondervinden wat er op hen afkomt bij een uitbraak. Deze oefening wordt begin november gehouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer