Nominaties Het Beste Idee van Varkensland bekend

Vijf genomineerden voor 'Het beste idee van varkensland 2022' zijn bekend. Uit tien inzendingen selecteerde de adviescommissie deze kanshebbers. De zesde finalist is het team van studenten dat op 12 oktober de studentenchallenge wint.

Nominaties+Het+Beste+Idee+van+Varkensland+bekend
© Freelancer

De urine doorlatende gasdichte band is bedacht door Johan Mathijssen. Met dit idee wordt urine in de varkensstal snel en continu afgevoerd, waardoor contact tussen urine en mest zo kort mogelijk is. Dat moet bijdragen aan reductie van de ammoniak-, methaan- en geuremissie.Een volautomatisch krat met een gecontroleerd klimaat en tijdklok om splitsuckling succesvol toe te passen, is bedacht dor Rainier van Gelderen. De 'Pigsaver' zorgt ervoor dat biggen, die even apart worden gezet om de andere biggen meer kans te geven om biest op te nemen, automatisch weer worden losgelaten. Door biggen de eerste uren te helpen bij de biestopname, kan de biggensterfte verlaagd worden.


Soja vervangen door regionaal product

Om een groot deel van het sojavoer te vervangen, ontwikkelden Marcel en Hans ter Bleek een machine die door middel van cavitatie een groter aantal regionale producten geschikt maakt voor varkensvoer. Daarmee moet hun idee 'Trakteer je varkens op meer regionale producten' mogelijk worden.

Twan Claessens ontwikkelde een systeem dat digitaal gekoppeld kan worden aan de administratie van de medicatie. Daarmee kan op individueel dierniveau het toedienen en registreren van vaccins, antibiotica, gezondheidsmonitoring en dierwelzijn worden bijgehouden. Een eerste pilot van het 'Health System' wordt momenteel op dierenartsenpraktijk De Lintjeshof gedaan.


Kunstmatige intelligentie tegen doodliggen

Met behulp van kunstmatige intelligentie is het volgens Sander Baijens mogelijk om te zorgen voor minder biggensterfte in het vrijloopkraamhok. Een camera met beeldherkenning is zijn idee: BigLife: Artificial intelligence als middel tegen doodliggen. Deze herkent de situatie waarbij de zeug op haar biggen gaat liggen. Vervolgens wordt het geluid van een big hard afgespeeld, waardoor de zeug op natuurlijke wijze wordt gestimuleerd om op te staan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer