Oppositie clasht met Van der Wal om stikstofruimte voor Schiphol en A27

Het is ongehoord dat stikstofruimte door ministeries wordt opgekocht om te gebruiken voor de verbreding van de A27 en het legaliseren en uitbreiden van Schiphol, vinden oppositiepartijen in de Tweede Kamer van links tot rechts.

Oppositie+clasht+met+Van+der+Wal+om+stikstofruimte+voor+Schiphol+en+A27
© Dirk Hol

Stikstofminister Christianne van der Wal noemt het echter een ‘politieke keuze’. Dat bleek woensdag tijdens de voortzetting van het Tweede Kamerdebat over de begroting van het ministerie van LNV. De oppositie vindt het niet kunnen dat de stikstofruimte niet met voorrang wordt gebruikt voor het legaliseren van PAS-melders en het herstellen van de natuur.


‘Het is toch een kleine moeite om te zeggen: de PAS-melders staan op één, en niet een vliegveld dat er niet is (Lelystad, red.) en een snelweg die helemaal niet breder hoeft’, zegt PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. Ook SGP’er Roelof Bisschop wil voorrang voor PAS-melders bij de verdeling van stikstofruimte. Ook Laura Bromet (GroenLinks) pleit hiervoor.

Vooraan bij piekbelasters

Van der Wal stelt enorm haar best te doen voor de PAS-melders, en benadrukt dat deze ondernemers vooraan staan bij de verdeling van stikstofruimte die vrijkomt bij de opkoop van piekbelasters. Wat overigens een ‘rotwoord’ is, aldus Van der Wal.
De minister zegt ook dat ze de pijn van PAS-melders begrijpt en ze erg geraakt is door de situatie waarin zij, buiten hun schuld, zijn beland.

Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) noemt dat ‘krokodillentranen’, een opmerking waarop Van der Wal geëmotioneerd reageerde en die ze ‘naar en vervelend’ vindt. Toch blijft ze erbij dat het niet vreemd is dat stikstofruimte naar Schiphol en de A27 gaat. Zo staan het behoud van de hub-functie van Schiphol en ook de verbreding van de A27 in het regeerakkoord en is zij daar dus aan gebonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer